Kjell Westö

Författarsamtal med Kjell Westö

Kjell Westö gästar Författarscenen hos Operaverkstan för ett samtal med Maria Sundqvist, lett av Tor Billgren, om musikens helande, men också söndrande kraft och som absolut livsnödvändighet.

I Kjell Westös nya kritikerhyllade roman Tritonus får läsaren möta den åldrande stjärndirigenten Thomas Brander vars karriär på sista tiden stött på en rad motgångar. Nu har han låtit bygga en villa i skärgården med det allt annat än anspråkslösa namnet Casa Tritonius där han hoppas kunna koppla av från de tärande och hektiska resorna mellan Europas konserthus. Men i skärgården finns ingen anonymitet att fly till utan snart är byns angelägenheter också Branders. 

Tritonus är den musikaliska termen för det dissonanta djävulsintervallet, och romanen pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren på några akuta frågor: hur kan vi leva tillsammans, med alla våra olikheter, i en tid som vår? Finns det försoning och botgörelse, innan allt är försent? 

Genom hela romanen strömmar musiken, såväl Mahler och Sibelius symfonier, som mandolinspelet hos The Waterboys. 

Samtalet är ett samarbete mellan Operaverkstan, Författarscenen på Stadsbiblitoketet i Mamö och Albert Bonnies Förlag.

 

Bokrecensioer

"Med nästintill osynlig tråd lyckas han väva in metoo, corona, klimat- och flyktingdiskussion i denna berättelse om att se och kanske förlåta sig själv, det är välfunnet och hela anslaget är modernt och har en alldeles egen rytm; jag känner att den slår ärliga hjärtslag i handen när jag bläddrar." - Kulturnytt, P1

"På ytan är Tritonus en roman med musiken som centralt tema, men dess drivande underströmmar är livskris, längtan och svek. Som läsare driver även jag med i berättelsens ström, avslappnat förnöjd som Huckleberry Finn på sin flott." Maria Küchen, Sydsvenskan

Läs fler recensioner