Mediet

Mediet

VÄLJ DATUM

Baba försörjer sig på att anordna fejkade seanser med hjälp av sin dotter Monica och den stumme pojken Toby. Affärerna rullar på till den dag då Baba under en seans plötsligt känner en kall hand om sin hals…

Mediet är en rysaropera av den italiensk-amerikanske kompositören Gian Carlo Menotti. Han fick idén till operan när han besökte en seans i Österrike 1936 och fascinerades av deltagarnas starka tro. De var övertygade om att de verkligen fick kontakt med sina döda anförvanter.

Broadwaysuccé

Händelsen lade grunden till den dramatiska och spännande handlingen i Mediet och Menotti skrev själv librettot. Operan hade världspremiär i New York 1946 och året därpå gick den upp på Broadway. Det blev en omedelbar succé och operan är ofta spelad sedan dess. 

Den mest kända arian är Monicas vals som finns i en mängd inspelningar med olika sångare och ofta framförs på konserter.

Fejkade seanser

Handlingen utspelar sig i ett vackert men bedagat hem i 1940-talets New York. Här anordnar den alkoholiserade madam Flora, kallad Baba, seanser för föräldrar som förlorat sina barn. Men allt är fejk. Dottern Monica härmar barnens röster och den stumme ynglingen Toby, som Baba tagit sig an, sköter tekniken som ska lura kunderna. 

Allt står, med andra ord, inte rätt till i den dysfunktionella familjen. En strimma av ljus är dock den spirande kärleken mellan Monica och Toby.

En dag under en seans känner Baba plötsligt en kall hand om sin hals och blir fruktansvärt rädd. Incidenten sätter igång en händelsekedja som får ödesdigra konsekvenser.

Monicas Vals ur Mediet

Title Text: 
Monicas Vals ur Mediet

Kreativt team

REGI Ylva Kihlberg
SCENOGRAFI, KOSTYM- & MASKDESIGN Rikke Juellund
LJUSDESIGN Anna Björklund
SVENSK ÖVERSÄTTNING Sven Hugo Persson
KAPELLMÄSTARE Elisabeth Boström

Roller

MONICA Viktoria Karlsson
MADAME FLORA (BABA) Francine Vis
TOBY Per Leyonmarck
MRS GOBINEAU Klara Ek
MR. GOBINEAU Ola Heinpalu 
MRS NOLAN Josefine Andersson

Orkester

PIANO Elisabeth Boström
ACCORDION Marie Wärme