Synopsis

En midsommarnattsdröm

AKT I & II

I en skog utanför Aten samlas älvorna för att möta sin drottning, Tytania. Hon har en ny page vid sitt hov, vilket har gjort hennes make, älvkungen Oberon, rasande av svartsjuka. Han vill ta över pagen, men hon vägrar. Osämjan mellan älvrikets kungligheter har skapat obalans och kaos i naturen.

Oberon beordrar sin hantlangare Puck (även kallad Robin Goodfellow) att hämta en magisk blomma, vars saft han tänker droppa i Tytanias ögon när hon somnat. Förtrollningen innebär att hon blir förälskad i den första varelse hon ser när hon vaknar. I den förvirringen planerar Oberon att överta pagen.

I skogen finns också fyra ungdomar: Hermia och Lysander, som är på flykt från Aten för att Hermias far har bestämt att hon ska gifta sig med en annan man, Demetrius. Denne är dem hack i häl med sitt svärd, och han är i sin tur jagad av Helena, som är förälskad i honom.

Demetrius vill dock inte veta av henne och rusar iväg. Oberon blir upprörd över Demetrius elakheter och beordrar Puck att droppa kärlekssaft i hans ögon, så han blir kär i Helena. Men Puck förväxlar Demetrius och Lysander, och det slutar med att de båda blir förälskade i Helena, som tror att de driver med henne.

I en annan del av skogen träffas ett sällskap hantverkare för att repetera en pjäs som de hoppas få framföra inför hertig Theseus av Aten och hans blivande hustru, amazonen Hippolyta. Pjäsen heter Pyramus och Thisbe och huvudrollen spelas av sällskapets stjärna, vävaren Nick Bottom. Om pjäsen blir utvald av hovet kommer de medverkande att förlänas en hedersam inkomst. I närheten av teaterrepetitionerna gör sig älvdrottningen Tytania redo för nattens vila.

Hon skickar ut sina älvor på olika uppdrag i skogen och när hon somnat droppar Oberon kärlekssaft i hennes ögon. Puck tycker att hantverkarna väsnas alldeles för nära den sovande älvdrottningen, så han förvandlar Bottom till en åsna. Hans kamrater flyr i skräck.

När Tytania vaknar är den nyblivna åsnan det första hon ser, och hon blir förälskad. Mellan ungdomarna råder fullt krig. Helena och Hermia förolämpar varandra grovt och Lysander och Demetrius ger sig iväg för att duellera om Helena. Puck och älvorna ser till att de fyra somnar innan de hinner göra varandra illa.

PAUS

AKT III

Under Tytanias kärleksaffär med åsnan Bottom har Oberon övertagit hennes page. Han bryter förtrollningen och de båda kungliga älvorna försonas. Puck förvandlar Bottom till människa igen. I gryningen vaknar ungdomarna och blir förälskade så att paren går jämt ut: Lysander och Hermia, Demetrius och Helena. De minns natten som en dröm och beger sig till Aten för att söka audiens hos hertig Theseus.

Bottom återförenas med hantverkarna, vars pjäs nu har valts ut att spelas vid hovet. Inne i Aten förbereder Theseus och Hippolyta sitt bröllop när ungdomarna anländer. Theseus river upp Hermias fars beslut om att hon ska gifta sig med Demetrius och bestämmer att de fyra älskande ska vigas jämte hertigparet följande dag.

Som kvällsunderhållning ser de alla Pyramus och Thisbe och går sedan till sängs. Älvorna drar in i palatset och välsignar de sovande paren inför det stundande trippelbröllopet.

Tillbaka till En midsommarnattsdröm