Den flygande holländaren

En holländsk sjökapten har förbannat Gud under en storm. Som straff får han segla sitt skepp i evig tid. Hans enda räddning är att hitta en kvinna som är honom trogen in i döden. Vart sjunde år får han gå iland för att söka henne. Richard Wagners opera bjuder på stormiga känslor och oemotståndligt gripande musik!

Skeppardottern Senta har växt upp i ett traditionellt hem där männen seglar på havet och kvinnorna sitter vid spinnrocken. Som ung kvinna längtar hon bort från tryggheten till något annat, något mer… När den mystiske sjökaptenen Holländaren dyker upp rämnar Carl Larsson-idyllen. Senta dras till hans svärta, till hans värld som är så annorlunda än hennes, till ett liv där inte allt är förutbestämt.

Sentas trolovade Erik är chockad och kan inte alls förstå varför hon vill ge upp sitt trygga liv med honom. Men Sentas far har inget emot gifta bort sin dotter med den mystiske främlingen, han ser mest till Holländarens rikedomar.

Christof Hetzer återskapar miljöer från Carl Larssons målningar från Sundborn i sin scenografi.

Den flygande Holländaren bjuder på stormiga känslor och oemotståndligt gripande musik. Operan är ett av Richard Wagners tidigare verk. Delar av musiken har en mer traditionell operastil än den man vanligtvis förknippar med Wagner, men här finns även hans typiska återkommande musikaliska teman eller ledmotiv som symboliserar de olika rollerna – två musikstilar som i vår uppsättning får symbolisera Sentas trygga värld och Holländarens mörka, stormiga tillvaro.

Medverkande

Senta sjungs av den unga prisade svenska lyriskdramatiska sopranen Cornelia Beskow, som 2017 vann alla fyra priser i Laurits Melchior International singing Competition. I rollen som Holländaren alternerar österrikaren Josef Wagner och australiensaren Daniel Sumegi, som båda sjunger på operascener världen över.

För regin står holländska Lotte de Beer som dels gästar världens stora operahus, dels leder operakompaniet Operafront i Amsterdam. Musikaliskt ansvarig dirigent är Steven Sloane, chefdirigent för Bochumsymfonikerna såväl som för Operafront och dessutom förste gästdirigent på Malmö Opera.

Dirigent Steven Sloane/Jennifer Condon
Regi Lotte de Beer
Scenografi & kostym Christof Hetzer
Ljus Jean Kalman
Produktionsdramaturg Peter te Nuyl

ROLLER

Holländaren Josef Wagner/Daniel Sumegi
Senta Cornelia Beskow
Daland Nikolay Didenko
Erik Bryan Register
Mary Karin Lovelius
Styrman Timothy Fallon

Malmö Operaorkester

Malmö Operakör

Rekommenderad ålder: från gymnasiet

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar.

Pris: 100 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

Opera för nybörjare

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

 

 

Kalender för Den flygande holländaren

februari 2019
Lördag 2 feb 18:00 Den flygande holländaren Laddar...
Fredag 8 feb 19:00 Den flygande holländaren Laddar...
Onsdag 13 feb 19:00 Den flygande holländaren Laddar...
Lördag 16 feb 18:00 Den flygande holländaren Laddar...
Tisdag 26 feb 19:00 Den flygande holländaren Laddar...
mars 2019
Söndag 3 mar 16:00 Den flygande holländaren Laddar...
Söndag 10 mar 16:00 Den flygande holländaren Laddar...
Fredag 22 mar 19:00 Den flygande holländaren Laddar...
Onsdag 27 mar 19:00 Den flygande holländaren Laddar...
Söndag 31 mar 16:00 Den flygande holländaren Laddar...