Christina Hörnell är Malmö Operas nya vd

Christina Hörnell är ny vd och konstnärlig ledare för Malmö Opera. Möt henne här!

Christina Hörnell

Christina Hörnell, Malmö Operas nya vd. Foto: Martin Paulsson

Vem är du?

Jag är uppvuxen i Stockholm i en kulturintresserad familj och skulle beskriva mig som en nyfiken och kreativ människa, en som tycker om mötet med människor, att dela ett samtal och locka till skratt. Gillar kvalitet och utmaningar! Jag har en mångsidig make och gemensamt har vi fyra vuxna barn. På vintern åker vi gärna skidor och på sommaren båt i skärgården.  

Vad har du gjort tidigare?  

Nu kommer jag närmast från Linköpings universitet och tjänsten som Director musices. Där har vi ett kvalitativt och rikt musikliv med körer och orkester och samarbeten med Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken.  

Jag började yrkeslivet som kyrkomusiker, sjöng mycket själv under studietiden bland annat under Eric Ericson, han var också min dirigentlärare, mentor och vän under många år. Jag kom som 30-åring till Kungliga Operan som dess första kvinnliga kormästare och stannade i nästan 20 år.

Vet inte längre hur många operor jag gjort men repertoaren är stor. Därefter blev det Göteborgs konserthus som kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör i samarbete med dirigenter som Gustavo Dudamel och Kent Nagano i den symfoniska repertoaren.   

Vad är din erfarenhet av Malmö Opera?

Jag har sett fina föreställningar genom åren, både opera och musikal, ibland med ovanliga och spännande verk. Den stora salongen på Malmö Opera är fantastisk!  

Vad skulle du vilja åstadkomma här?

Jag vill gärna bygga vidare på Malmö Operas fina tradition. Jag ser framför mig ett öppet, välkomnande operahus med spännande repertoar och makalösa artister och personal. Ett operahus fyllt av magi!  

Vilken är din favoritmusik?

Det beror på humör och dagsläge, romantisk orkestermusik, svensk jazz, opera, stora körverk, tango, musikal, storband, folkmusik av olika slag. Om jag måste välja några operaverk att ta med till en öde ö så blir det Wagners Parsifal och Verdis Don Carlos