Birgit Nilsson stipendiekonsert 2019
Birgit Nilsson stipendiekonsert 2019

Birgit Nilsson stipendiekonsert 2019

Årets Birgit Nilsson-stipendium till unga lovande sångare går till tenoren Joel Annmo. Han tar emot sitt pris under en stipendiekonsert i Malmö Operas foajé lördag 18 maj klockan 13. Välkommen! 

Bengt Hall är styrelseordförande i Birgit Nilssons stipendiefond:
“Joel Annmo har med sin ljusa rösttimbre och briljanta sångteknik de senaste åren utvecklats såväl sceniskt som vokalt på ett enastående sätt. Med en repertoar som sträcker sig från Tamino i Trollflöjten till Carl Å. Adamsson i Glada Änkan är han en högst värdig Birgit Nilsson-stipendiat.” 

Vem är Joel Annmo?  

“Jag är en tenor som alltid gör sitt yttersta för att vara och bli en så bra sångare som möjligt. Vid sidan av sången är styrketräning en passion, där jag snudd på är lika tjurskallig som i sången. För mig personligen hjälper de båda olika elementen mig inte bara fysiskt, utan mentalt också. Målmedvetenheten och envisheten speglar varandra i dessa moment och tänket är för mig detsamma. Förutom att vara envis är jag nog ganska snäll också.“ 

Hur hittade du till operakonsten?  

“Min pappa är operasångare och jag upplevde opera som något helt normalt och helt enkelt min pappas jobb. Jag hade egentligen inte tänkt bli operasångare förrän jag fick en skiva med Jussi Björling av mina föräldrar på min 16-årsdag. Av en slump satte jag på spår nr. 10 där han sjöng ”Che gelida manina” och jag tyckte rätt upp och ner att det var det bästa jag hört. Det lät så naturligt och okonstlat att jag tänkte att det, det vill jag också kunna göra en vacker dag.“ 

Vad är ditt förhållande till Birgit Nilsson?  

“Ja, var ska man börja? Birgit Nilsson är ju en legend, samt en av mina idoler, liksom Jussi Björling. Jag tycker även att hon hade detta naturliga i sig, detta som gör att man känner något direkt när man hör det. När hennes röst ljöd ut visste man direkt att det där, det är hennes röst och hennes energi. Att ha inte bara Birgit Nilsson utan även många andra otroligt bra svenska sångare, dåtida och nutida, i arvet som svensk sångare gör att man blir väldigt ödmjuk.” 

Sedan Joel Annmo tog sin examen vid Operahögskolan i Stockholm 2011 har han sjungit vid Drottningholm, Folkoperan och Göteborgsoperan. Utanför landets gränser har JoelAnnmo bland annat arbetat vid Hamburger Kammeroper, Landestheater Coburg och Det kongelige Teater i Köpenhamn. 2016 gjorde han sin första stora roll på Kungliga Operan, som Pelléas i Debussys Pelléas & Mélisande. Sedan dess har han gjort flera uppmärksammade framträdanden där, bland annat som Lenski i Tjajkovskis Eugen Onegin, Jonathan iBorisova-Ollas Dracula och Evelynn, Old Tristessa i Jonas S Bohlins Tristessa. 
 
Birgit Nilssons stipendiefond
Hovsångerskan professor Birgit Nilssons stipendiefond instiftades i december 1969, till minne av den legendariska sopranens framlidne sånglärare Ragnar Blennow från Åstorp. Stiftelsekapitalet var 15.000 kronor, medel från en föreställning av Tosca på Malmö Stadsteater den 12 december 1969. Det första priset delades ut 1973, men det blev inte regelbundet återkommande förrän 1984. Då hade också ceremonien flyttat till Västra Karups kyrka.  

Från och med 2012 delas stipendiet ut på Malmö Opera. Bengt Hall är ordförande i Birgit Nilssons stipendiefond. Övriga ledamöter i styrelsen är Margareta Dellefors, Karin Hjalmers, Elisabeth Boström och Gunnar Bohlin.

Stiftelsens målsättning är att främja begåvade sångares fortsatta musikaliska utbildning.