12 unga poeter har skrivit texter på temat "I sagans värld". Nu tävlar de med sina alster på vår lilla scen Verkstan, som för en kväll förvandlas till en magisk sagovärld. Tävlingen är ett arrangemang av AKT: Malmö Opera för unga och unga vuxna.

Kvällens talanger läser upp sina dikter inför publiken, som röstar på sina favoriter genom att en decibelmätare registrerar hur högt alla applåderar och jublar. Ju högre ljud, desto större chans att just din favorit vinner! 

Kvällens hedersgäst är EliSophie Andrée, som debuterade 2017 med den hyllade diktsamlingen MITT NAMN ÄR. Många har stött på hennes dikter på sociala medier, där de snabbt blivit populära och spridits till hundratusentals läsare. Konferencier är 21-åriga Dusan Marinkovic, poet och aktivist som bland annat tävlat i Ortens Bästa Poet. 

I pausen bjuder AKT på snacks och underhållning i foajén.

KVÄLLENS POETER

Inas Hamdan

Inas Hamdan är en 19-årig Malmötjej som lever för att skriva. Poesi är för henne en målning som talar själens språk.

 

 

 

 

Emilio Saavedra

Emilio Saavedra tycker att poesi sätter honom i ett större sammanhang, väcker något djupt bland alla ytliga intryck. Som något äkta i en artificiell värld.

 

 

 

 

Emmakarin Hallheden

Emmakarin Hallheden beskriver poesi som ett uttryckssätt där hon både kan vara helt fri och väldigt kontrollerad, bända på orden eller vrida på formen för att berätta mer eller mindre än vad som var menat från början. 

 

 

 

Hanna Lenander

Hanna Lenander har alltid älskat historier och både att skriva och läsa. Poesi handlar för henne om att leka med ord och meningsbyggnader och bygga något stort från något litet och blotta starka känslor och tankar som skam, rädsla, lycka och kärlek.

 

 

 

Sanna Lodin

Sanna Lodin studerar på  Skurups folkhögskolas skrivarlinje. Poesin är för henne ett nytt uttryckssätt, som hon tycker är det mest träffande verktyg vi har för att beskriva utrymmet mellan uppfattning och verklighet.

 

 

 

Siri Jonasson

Siri Jonasson läser på Skurups skrivarlinje. För henne är poesin ett rum där tankar och känslor får röra sig fritt och man genom orden kan utforska och begripliggöra det svårförklarliga.

 

 

 

 

Sofia Thuresson

Sofia Thuresson är en konstnärlig 20-åring från Kristianstad, som har älskat att skriva så länge hon kan minnas. Poesi började som något roligt men har utvecklats till hennes främsta sätt att uttrycka sig.

 

 

 

Vera Worbin

Vera Worbin studerar på gymnasiet i Lund. Poesi är för henne att få uttrycka sig och förmedla en historia, en känsla, en dröm, en förklaring eller ett minne.

 

 

 

 

Alva Robach

Alva Robach börjar gymnasiet i höst och började skriva egna dikter när hon fick en samling med svensk kärlekslyrik av sin mormor. Dikterna hjälper henne att klara av stress, hantera jobbiga situationer och skilja på sin egen uppfattning och verkligheten.

 

 

 

Anna Arvidsdotter

Anna Arvidsdotter är estradpoet och författare. Tidigare var hon också brevbärare, men när den trygga anställningen hägrade fick hon sparken. Nu är hon nybliven mamma som både skriver och sover för lite. En klassisk nittiotalist som begär för mycket av livet!

 

 

 

Karin Melbourn

Karin Melbourn har läst litterär gestaltning på Författarskolan vid Lunds Universitet och jobbar med att undervisa i svenska. Poesi är för henne ett sätt att se på och förhålla sig till världen, lek och allvar på samma gång.

 

 

 

Isak Anderberg

Isak Anderberg är 23 år och blev tidigt kär i konst, särskilt poesi. Men sin poesi tar han allt fult och fruktansvärt som hänt honom, och förvandlar det till någonting vackert, även om det gör ont och fortfarande är sorgligt.

Vinnaren av poesitävlingen

Deltagare i poesitävling

 

"Talang beror inte alltid på åldern, och jag är glad över att bevisa det."

Du var den yngsta deltagaren i tävlingen och du vann! Hur känns det?

Att jag, som den yngsta, vann är fantastiskt att tänka på! Jag vill att flera ungdomar ska inspireras och våga uttrycka sig kreativt. Talang beror inte alltid på åldern, och jag är glad över att bevisa det.

Var kommer din motivation ifrån när du skriver dina dikter? Vad driver dig att skriva?

När jag skriver kan det handla om vad som helst, därför blir det så lätt för mig. Jag har väldigt mycket fantasi och i min värld är allting möjligt. Om man har den friheten, att skriva vad man vill, så länge som man inte skadar någon så kommer man långt. Det som just driver mig är den tanken: jag kan skriva som jag vill och göra det omöjliga möjligt. Låt inget hindra dig!

"I min fantasivärld är jag den som gör det omöjliga möjligt."

Dikten du vann med. Vad betyder den för dig och vad fick dig att skriva den?

Jag har skrivit en liknande förut och jag har tänkt på idén ”om du verkligen älskar något, så låter du det vara”.  Jag vill helst inte berätta för mycket om det jag skrivit eftersom jag anser att poesi inte bara handlar om poeten som skrivit en dikt, utan hur andra tolkar det den skrivit. Utan ett antal läsare som kan ge en egen uppfattning. Det blir mer personligt då och kan faktiskt säga mycket om personen som läst dikten.

Vad gör Alva Robach om 15 år? 

Jag börjar gymnasiet i höst och ett helt nytt kapitel av mitt liv kommer att öppnas. Valet är att gå natur för att sedan läsa vidare till läkare, faktiskt. Men intresset för poesi, teater och annan kreativitet kommer fortsätta att växa. Jag ligger i både den akademiska och kreativa kretsen och vill försöka fortsätta med det kreativa på min fritid. Plugget ligger helt klart först men jag tänker inte tillbringa de bästa åren med ren stress och press. Det hjälper dikterna bland annat med, stress och press. Som jag sa, i min fantasivärld är jag den som gör det omöjliga möjligt, däribland att ta bort alla problem i hela världen. Även om det bara gäller en liten stund.

 

Alva Robach, poet

AKT: POESITÄVLING

AKT: Poesitävling

Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling
Publiken pratar i foajen under pausen
Deltagare i poesitävling
Deltagare i poesitävling