AKT: Dansworkshop och Dance Battle
AKT: Dansworkshop och Dance Battle

AKT: Dansworkshop och Dance Battle

I december 2018 arrangerade AKT: unga vuxna en dag för alla som gillar dans i stilarna hiphop, street, house och urban. På eftermiddagen gav fem dansare från musikalen West Side Story en workshop. Därefter var det dancebattle där alla som ville fick vara med och tävla. Segraren vann en prissumma på 2 000 kr!

Intervju med Suad Demirovic

Dansworkshops ledare

 

Det bästa med vårt dance battle var att se bron som skapades mellan operahuset och den urbana scenen i Malmö. Att se unga lokala människor komma in i stadens kulturhus nr 1 och få lov att uttrycka sig och skapa en gemenskap i musikens och konstens namn. Malmö Opera bör fortsätta med såna events för det för två världar samman som kan "feed of each other ". Det kan få fler unga att ägna sig åt teater, opera och kultur på ett kreativt plan. 

AKT ger unga en plattform och en bro in till kultur, musik och teater på deras nivå och med deras språk och tempo. Det kan ge dem en inblick i en värld som ibland kan verka distanserad, oförståelig, stel och gammeldags, men som gömmer en massa guld för de unga som de kan använda och spegla sig i om det blir presenterat på ett tillgängligt, ungdomligt och inte så högtidligt sätt. 

Suad Adam Demirovic, dansare, koreograf och skådespelare  

 

Intervju med Louie Indriana

Dance Battlens vinnare

 

Vad var det bästa med kvällen?  

Att jag vann haha! Nee men det är alltid nice att få dansa och battla mot folk, liksom det blir som ett utbyte mellan dansare när man battlar. Typ som en konversation :)  

Varför deltog du? Och hur fick du reda på att Malmö Opera hade en dance battle?  

För att jag älskar att battla! Samt att det sker inte så ofta i Malmö så då måste man visa hur det går till liksom, blev inbjuden på FB faktiskt av flera från casten :)  

Dance batteln kopplades till west side story musikalen då det fanns streetdansare med i föreställningen och dansarna från föreställningen höll i eventet och var jury, vad tror du om det?  

Ja, det var intressant att dansarna från föreställning även var jury då det inte ofta är koreografer som är jury i danstävlingar. Blir glad när det kommer battles för det behövs mer :)  

Vad var din första tanke när du fick reda på att Malmö Opera skulle hålla i ett dance battle?  

"Hoppas att det är på stora scen" haha  

Du vann tävlingen och 2 lax! Vad gjorde du med priset? (vi är nyfikna)  

Det blev unna sig extra den veckan med online pizza!  

Tror du att AKT är ett bra projekt för unga och unga vuxna?  

Absolut, det är en bra plattform för unga vuxna som vill lära sig om scenkonstlivet liksom! Diggar det, fortsätt!  

 

Louie Indriana, dansare och vinnare och AKT: Dance Battle

 

Intervju med Moa Söllgård

Dance Battlens konferencier

 

Det var en jätte fin kväll det var roligt att se så många människor samlas, och inte bara dansarna från Malmös streetdans scen utan även nya ansikten.  

Det är bra att operan bjuder in och öppnar upp sina lokaler för en ny publik. En publik som kanske inte annars hade sökt sig dit då stora institutioner som operan kan vara väldigt främmande. Jag tycker det är kul att man kan koppla olika event och aktiviteter till uppsättningarna som görs på scenen och tycker att operan och AKT borde fortsätta med det då det öppnar upp för ett större sammanhang. 

Min första tanke när jag hörde att AKT skulle arrangera ett battle var att jag lite skeptiskt eftersom jag visste att ingen där är från streetdansscenen eller har kunskapen som behövs för att genomföra ett bra battle. Men när jag förstod hur öppna de var för förslag och att de gärna tog emot hjälp och tips för att skapa en bra kväll så kände jag istället att det fanns stora möjligheter till att påbörja något riktigt bra. Jag tycker att AKT är duktiga på att öppna upp operan för alla och inte bara till de som har möjlighet att köpa biljetter till föreställningar. Det ger även en chans dem som vill dyka djupare de olika yrkena som finns där. 

Jag har sett att AKT har fortsatt med sina projekt vilket är jätte roligt och jag hoppas att det är något som kommer fortsätta regelbundet på operan. 

 

Moa Söllgård, dansare, koreograf och konferencier av AKT: Dance Battle

 

 

AKT: Dansworkshop & Dance Battle