Illustration på två barn som bygger en snögubbe

Snösystern

Julian tycker att julen är det bästa som finns och snart är den här! Dessutom fyller han år på julafton. Men i år är ingenting som det brukar vara. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni som inte lever längre. Mamma och pappa verkar helt ha glömt bort att det snart är jul, och Julian tänker att det nog aldrig kommer att bli som vanligt igen.  

Men så en dag träffar han Hedvig, som har glitter i ögonen och världens största leende. Hedvig förstår precis hur viktig julen är. Hon får honom att minnas hur härlig den kan vara, och han tänker att det kanske kan bli jul ändå. Men det är något som inte stämmer med Hedvig. Varför är hon alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård? Vad är det hon döljer? 

Julen 2022 sätter Operaverkstan upp berättelsen om Julian och Hedvig. Uppsättningen är baserad på Maja Lundes bok Snösystern. 

FÖRDJUPANDE FÖRBEREDELSE FÖR SKOLOR  

På Operaverkstan jobbar vi alltid med att förbereda eleverna innan föreställningen för att ge dem en djupare konstnärlig upplevelse. Inför Snösystern har vi ett projekt som vi kallar Jag vill bara säga hej!

Helt plötsligt tänker man på någon som inte finns med oss längre eller bor väldigt långt bort. Det kan var en person man saknar eller ett husdjur som man älskade väldigt mycket. Man kan få en stark längtan efter att träffas fast man vet att det inte går. Ibland blir man glad av sina minnen, ibland ledsen. Eller så känner man flera olika känslor på samma gång. 

Snö är en återkommande del av föreställningen. Alla som ska se Snösystern får möjlighet att skapa sin egen snöflinga och på den skriva en hälsning till någon man saknar. Snöflingorna hängs upp och bildar tillsammans ett konstverk.  

 

 

MUSIK Magnus Johansson
LIBRETTO Anna Berg
REGISSÖR Linda Mallik
SCENOGRAFI/KOSTYM Karin Betz
LJUSDESIGN Johanna Svensson
VIDEOPROJEKTIONER Johannes Ferm Winkler