Wolfgang Wengenroth

Wolfgang Wengenroth är dirigent utbildad vid Musikuniversitetet i österrikiska Graz och Musikhögskolan Saar i Tyskland. Han är en återkommande gäst vid större operahus i Skandinavien, Japan och Sydamerika, och har bl a dirigerat Trollflöjten i Köpenhamn, Madame Butterfly i Stockholm och Svansjön i Göteborg.

2002 utsågs han av Kirill Petrenko till körrepetitör på Komische Oper i Berlin, där han snart också blev dirigent. Wengenroth blev också Petrenkos assistent vid hans uppsättning av Ringen på Bayreuth-festivalen.

Därefter har han varit kapellmästare på teatrarna i Hildesheim-Hannover, Wiesbaden och senast Mannheim (2016-2019). Parallellt med detta har han dirigerat uppsättningar på bl a Leipzig Opera, Staatstheater Oldenburg och Badisches Staatstheater Karlsruhe samt konserter med symfoniorkestrarna i Bern, Bremen, Frankfurt, Hannover, Leipzig m fl.

Han har ett stor intresse för modern musik och har gjort konserter med verk av Alban Berg, Olivier Messiaen, Erwin Schulhoff, Igor Stravinsky, Edgar Varèse och Kurt Weill. Med filharmonikerna vid Teatro Colon i Buenos Aires har han dirigerat ett flertal konserter med ny musik.

Wengenroth är också professor vid Universitetet för Musik och Konst i Graz sedan 2016.

Här på Malmö Opera har han tidigare bl a dirigerat La Traviata och är nu aktuell med En midsommarnattsdröm. Den här säsongen kommer han också att debutera som dirigent för Norrköpings Symfoniorkester.

Föreställningar