Wolfgang Wengenroth

Wolfgang Wengenroth

Wolfgang är dirigent utbildad vid Musikuniversitetet i österrikiska Graz och Musikhögskolan Saar i Tyskland. Han är en återkommande gäst vid större operahus i Skandinavien, Japan och Sydamerika och har bl a dirigerat Trollflöjten i Köpenhamn, Madame Butterfly i Stockholm och Svansjön i Göteborg.

2002 utsågs han av Kirill Petrenko till körrepetitör på Komische Oper i Berlin, där han snart också blev dirigent. Wengenroth blev också Petrenkos assistent vid hans uppsättning av Ringen på Bayreuth-festivalen. Han har också arbetat med Michael Boder på Hamburg State Opera och Ruhrtriennalen, Bertrand de Billy på Theater an der Wien och Alejo Pérez på Opéra de Lyon.

Wolfgang har varit kapellmästare på teatrarna i Hildesheim-Hannover, Wiesbaden och senast Mannheim (2016-2019). Parallellt med detta har han dirigerat uppsättningar på bl a Leipzig Opera, Staatstheater Oldenburg och Badisches Staatstheater Karlsruhe.

Symfonirepertoaren har blivit en allt viktigare del av hans verksamhet. Han har dirigerat en mängd konserter med symfoniorkestrarna i Bern, Bremen, Frankfurt, Hannover, Leipzig m fl.

Wolfgang har också ett stort intresse för modern musik och har gjort konserter med verk av Alban Berg, Olivier Messiaen, Erwin Schulhoff, Igor Stravinsky, Edgar Varèse och Kurt Weill. Med filharmonikerna vid Teatro Colon i Buenos Aires har han dirigerat ett flertal konserter med ny musik. Han blev inbjuden av WDR Sinfonieorchester i Köln som en av dirigenterna för världspremiären av Karlheinz Stockhausens Hoch-Zeiten.

Han är professor vid Universitetet för Musik och Konst i Graz sedan 2016. Han är också involverad I projekt för unga musiker i bl a Bolivia, Argentina och Iran.

Här på Malmö Opera har han tidigare bl a dirigerat La traviata och En midsommarnattsdröm. Säsongen 2023/24 dirigerar han Don Giovanni.

Föreställningar