Ulf Englund

Ulf Englund

Ulf är ljusdesigner och musiker. Han började för snart 35 år sedan på Dramaten i Stockholm där han skapade ljusdesign till ett flertal produktioner, bl a The Black Rider, Ett Drömspel, Celestina och Puntila.

Hans ljusdesign har även synts på Stockholms stadsteater, Oscarsteatern, Göta Lejon och Stadsteatrarna i Malmö och Göteborg. Han har också arbetat på många av Stockholms avant-garde teatrar som Plaza, Orion och Galeasen.

För hans ljus till The Outmost White med Efva Lilja Dance company, tilldelades han 2004 svenska ljussättarföreningens pris för innovativ ljussättning.

Han har gjort flera ljussättningar för Circus Cirkör, senast med Knitting Piece/Knitting Peace som hade premiär i Marseille 2013.

Sedan många år har Ulf turnerat med Barbara Hendricks över hela världen som ljussättare, och på senare tid även som gitarrist i Barbara Hendricks Blues Band. Sedan 2003 har han också arbetat med det egna bandet Band Of All Trades som bl a gästat jazzfestivalen i Santiago De Cuba vid ett flertal tillfällen.

Kronbruden säsongen 2023/24 är Ulfs första ljusdesign på Malmö Opera. Det är dock inte första gången han samarbetar med regissör Åsa Kalmér. De har tillsammans tidigare jobbat med bl a Bön för Tjernobyl med Riksteatern, Det finns ett liv därborta i Vällingby på Stockhoms stadsteater och Drakdödaren på Sörmlands musik och teater.

Föreställningar