Orhan Yildiz

Orhan Yildiz föddes i Samsun, Turkiet. Han började sina sångstudier vid at Mersin Conservatory innan han blev medlem i prestigefyllda Marseille Operastudio.

2010-2016 var han medlem i ensemblen vid Staatstheater Braunschweig där han gjorde roller som Escamillo i Carmen, Giorgio Germont i La traviata, Marcello i La bohème, Ping i Turandot, titerlrollen i Don Giovanni, greve Almaviva så väl som Figaro i Figaros bröllop, och Figaro i Barberaren i Sevilla, Demetrius i En midsommarnattsdröm, Heathcliff i Wuthering Heights, Oblonskij i Anna Karenina och Klingsor i Parsifal bland många andra.  

2016-2020 var han ensemblemedlem vid Wiener Staatsoper och gjorde där roller som Dandini i Askungen, Belcore i Kärleksdrycken, Valentin i Gounod’s Faust, Marcello i La bohème, Lescaut i Manon, Dandini i Askungen, Taddeo i Italienskan i Alger, Malatesta i Don Pasquale och Valentin i Faust.

Som gästsolist har han sjungit Moruccio i Tiefland av Eugen d'Albert på Théâtre du Capitole de Toulouse, Marcello i La bohème på Staatsoper Hamburg samt Taddeo i Italienskan i Alger, Guglielmo i Così fan tutte och Bill i Staden Mahagonnys uppgång och fall på Ópera Nacional de Chile i Santiago.

På senare tid har Orhan fokuserat på Verdi-repertoar och bl a sjungit Amonasro i Aida runt om i Danmark med Den Jyske Opera och på Staatstheater Braunschweig.

Han har vunnit flera priser i sångtävlingar, bl a Francisco Vinas Competition i Barcelona 2012, Belvedere-tävlingen i Wien 2004 och Siemens Voice Competition i Istanbul 2002. Han har också varit finalist i Operalia. 

Senast när han var hos oss gjorde han rollen som Ford i Falstaff, en roll han tidigare gjort på Braunschweig Opera. Säsongen 2022/23 ser vi honom som Mercutio i Roméo et Juliette.

Läs mer

Föreställningar