Nina Sandstrom

Foto: 
Magnus Länje

Nina Sandstrom är utbildad på Konstfack i Stockholm och arbetar som kostymdesigner inom film, teater, dans och opera. Hon brinner för att hitta metoder för mer hållbara arbetsmetoder inom scenkonsten.

Nina har skapat kostymer till en mängd uppsättningar på Dramaten, de senaste 20 åren bland annat till flera uppsättningar av Ingmar Bergmans texter, som Fanny och Alexander. På senare tid har Nina designat kostymer till Carmen och Löftet på Kungliga Operan och Il colore fa la regina på Vadstena-Akademien. Inom film har hon bland annat jobbat med Masjävlar och Bergmans Reliquarium.

Tillsammans med Magnus Länje har hon skapat utställningen Bergman Moods and In Character som bland annat ställdes ut på Kennedy Center i Washington. Nina stod också bakom utställningen Slowfashion Fairytales som inspirerade till återbruk och hållbart mode.

2017 tilldelades Nina den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående arbete som kostymdesigner.

Säsongen 2022/23 gör hon kostym och mask till Malmö Operas uppsättning av Anastasia, där kostymerna gör en minimerat klimatavtryck. Många av dräkterna är skapade genom upcycling av vintageplagg.

Föreställningar