Lill Lindfors

Foto: 
Eva-Maria Rundqvist

Lill Lindfors är sångerska, komiker, skådespelerska, programledare, teaterdirektör m m och en av Sveriges mest folkkära artister. Hon gjorde sin professionella scendebut på Hamburger Börs 1959 och blev då upptäckt av Hagge Geigert som engagerade henne till sin Nyårsrevy.

Genom åren har Lill gjort shower och revyer med storheter som Karl Gerhard, Hasse och Tage, Povel Ramel, Beppe Wolgers, Magnus och Brasse, Jan Malmsjö och Owe Thörnqvist. 1965 spelade hon Anita i den första svenska uppsättningen av West Side Story på Oscarsteatern. 1966  vann hon Melodifestivalen tillsammans med Svante Thuresson och 1985 var hon värd för Eurovision Song Contest, vilket många minns eftersom hon (medvetet) tappade kjolen i direktsändning.

Hon har gjort en mängd egna shower, medverkat i filmer, pjäser och TV-program, gjort konserter, spelat in skivor, varit konferencier och mycket annat. 1997 belönades hon med H.M. Konungens medalj av 8:e storleken. På senare år har hon bl a släppt flera album, turnerat med Riksteatern, gjort konserter, skrivit en bok, varit UNICEF-ambassadör, hållit föredrag om kroppsspråk och medverkat i Så mycket bättre och Allsång på Skansen.

Här på Malmö Opera har hon tidigare spelat Liliane La Fleur i Nine och medverkat i jubileumskonserten vid husets 75-årsfirande. Säsongen 2022/23 ser vi henne som Änkekejsarinnan i Anastasia.

Föreställningar