Ellen Ruge

Ellen Ruge

Ellen Ruge är utbildad stillbildsfotograf. Hon är född i Oslo och har varit yrkesverksam ljusdesigner med fokus på scenkonst sedan 1985. Hon har skapat ljus till et stor mängd uppsättningar inom opera, teater och dans på större och mindre institutioner i Sverige och mycket utomlands. Hon har emottagit det norska teaterpriset HEDDA för bästa ljusdesign 2009 och HM Konungens medalj i högblått band för framstående insatser inom ljusdesign. Ellen är knuten till Dramaten i Stockholm.

Bland många uppdrag kan nämnas Poppeas Kröning, Ulysses återkomst, Rigoletto, Lady Macbeth från Mzensk och Hans och Greta på Norska Operan, Glada änkan, Rigoletto, Stiffelio, Trollflöjten, Maskedradbalen, Trubaduren, Cosi van tutte och Figaros bröllop på Kungliga Operan i Stockholm samt Lady Macbeth från Mzensk, Wozzeck, Carmen och Sylfiden på Deutsche Oper i Berlin.

Vidare The Turn of the Screw på La Scala i Milano och Nixon in China på Det konglige i Köpenhamn 2019. Hon har också arbetat på operahusen i Dresden, München, Hamburg, Paris och Peking.

På Malmö Opera har hon tidigare gjort ljus till Othello, Fröken Julie, Billy Elliot, Tosca och Circus Days and Nights. Säsongen 23/24 gör hon ljusdesign till Turandot och 2024/25 till Salome.

Foto: Per Maning

Föreställningar