Amy Lane

Regissören Amy Lane är konstnärlig ledare för Copenhagen Opera Festival.

Hon har vunnit Copenhagen Cultures pris för bästa nya operaproduktion med La bohème 2020 och en Reumert för bästa nya produktion med operan Drot Og Marsk somhon samregisserade med Kaspar Holten på det Kongelige i Köpenhamn.

Hon har regisserat uppsättningar som den pågående Ringcykeln på Longborough Festival Opera (2019-2024), Gianni Schicchi med Canadian Opera Company, La bohème på Copenhagen Opera Festival och en annan uppsättning på Norska Operan, en konsertant version av En midsommarnattsdröm på Royal Academy of Music samt Noye’s Fludde för ACT partnership (Amiens, Compiegne, Cambridge). 

Förutom ovan nämnda Drot Og Marsk har hon tillsammans med Kaspar Holten regisserat Marco Polo som spelades i Guangzhou, Beijing, Quanzhou och Genua.

Amy har också varit biträdande regissör för Ringcykeln på Covent Garden, Brothers på Armel Opera Festival i Budapest, Den Jyske Opera, och Islandsoperan samt Köpmannen i Venedig på Bregenz-festivalen, Polska Nationaloperan och Welsh National Opera. 

Regiuppdrag för scen och video inkluderar Tosca och Falstaff  med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Welsh National Opera och Abu Dhabi Festival samt en konsertant version av War Horse på Royal Albert Hall, Usher Hall Edinburgh och Leeds Town Hall.

Amy var chefsregissör på Covent Garden 2015–2019 och regisserade nyuppsättningen av Kasper Holtens Don Giovanni som spelades på Houston Grand Opera, Opera Australia, Liceu i Barcelona och på Japanturné med Royal Opera House.

Roméo et Juliette, säsongen 2022/32, är hennes första regiuppdrag för Malmö Opera.

Föreställningar