Verdis tragiska kärlekshistoria La traviata är fullspäckad med fantastiska melodier, vilket förmodligen är anledningen till att den är världens just nu mest spelade opera. 

Helt enkelt dödsbra

Expressen, Gunilla Brodrej

Violetta Valéry är prostituerad, med rika män som kunder. Men kan fester med alkohol och sex hålla tomheten borta? När Alfredo Germont kommer in i Violettas liv blir han svaret på hennes drömmar om kärlek och respekt. Men Violetta lider av en svår sjukdom som gör henne allt svagare. Dessutom hinner det förflutna ikapp henne och hon tvingas offra sin kärlek för att rädda familjen Germonts rykte.

Kompositören
När Giuseppe Verdi skrev La traviata, hade han i princip blivit ekonomiskt oberoende. Han kunde därför skriva friare än någonsin tidigare. Operan baserade han på Alexandre Dumas skandalpjäs om en ung prostituerad, Kameliadamen. Den musikaliska skildringen av Violettas död sågs som nästan skandalöst realistisk av den samtida publiken. Den är nu den mest spelade operan i världen.

Regissören Olivier Py gör en fantastisk iscensättning där dirigenten Rafael Payares ledning skapar en musikaliskt högklassig uppsättning.

SvD, Bo Löfvendahl

Sångarna
Världssopranen Patricia Petibon gör rolldebut som den dömda Violetta. Hon alternerar med Rebecca Nelsen, som häromåret gjorde en fantastisk Susanna i Malmö Operas rosade publiksuccé Figaros bröllop. Den turkiskfödde tenoren Bülent Bezdüz har gjort sig känd som en stor uttolkare av rollen som Alfredo på scener som Opéra de Nancy, Opéra de Rennes och Teatro Regio di Parma. Han alternerar med den unge tenoren Sehoon Moon, som i somras slog igenom på Glyndebournefestivalen. 

Teamet
Den franske regissören Olivier Py tar fasta på det ödesbestämda i berättelsen om Violetta. Scenen Floras fest är visuellt inspirerad av den mexikanska traditionen att fira De dödas dag, Día de muertos. Scenbilder och kläder gnistrar i svart och guld, med förgänglighetssymboler som dödskallar och ljus. Åtta dansare från Tivoli Ballet i Köpenhamn har lagts till den redan stora ensemblen.

Den unge dirigenten Rafael Payare har redan lagt världen för sina fötter. Han alternerar med svenska stjärnskottet Jakob Hultberg och den tyske Norden-älskaren Wolfgang Wengenroth, som bland annat lett orkestrar på Kungliga Operan i Stockholm och Det Kongelige i Köpenhamn.

#Latraviatamalmö

 

Dirigent Rafael Payare/Jakob Hultberg (4 dec, 2, 8 jan)/Wolfgang Wengenroth (20 dec, 5, 12 jan)
Regi Olivier Py
Scenografi & kostym Pierre Andre Weitz
Ljus Bertrand Killy
Koreografi Daniel Izzo

ROLLER
Violetta Valéry
 Patricia Petibon (17 nov) Rebecca Nelsen (21, 25 nov, 1, 4, 9, 18, 20, 27 dec, 2, 5, 8, 12, 20, 27 jan)/Magdalena Risberg (10 feb)
Alfredo Germont Bülent Bezdüz (17, 21, 25 nov, 1, 4, 9, 18, 20 dec)/Sehoon Moon (27 dec, 2, 5, 8, 12, 20, 27 jan, 10 feb)
Giorgio Germont Davide Damiani
Gastone de Letorieres Tobias Westman
Baron Douphol Jakob Högström
Markis d’Obigny Eric Roos
Doktor Grenvil Per Fernesten
Flora Bervoix Emma Lyrén
Annina Ellika Ström
Giuseppe, Violettas betjänt Johan Palmqvist
Budbäraren Stefano Olcese
Floras betjänt Björn Broström
Dansare, i samarbete med Tivoli Ballet Jennifer Wagstaffe, Nadia Skriver Rosenby, Fenella Cook, Marie-Claire Silfer, Carlos Garcia, Paul James Rooney, Donovan Delis-McCarthy, Robert Thomsen 

Malmö Operaorkester, Malmö Operakör

”Helt enkelt dödsbra.”

Expressen, Gunilla Brodrej

https://www.expressen.se/kultur/scen/violetta-i-malmo-ar-en-tuff-brud-i-...

 

”Spektakulärt snygg och humoristisk”

DN, Johanna Paulsson

https://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/operarecension-nar-la-t...

 

”Vem har sett och hört en så djuppejlande Violetta tidigare?”

”Malmö Operas iscensättning av Verdis ”La Traviata” är helt enkelt virtuos.”

Sydsvenskan, Carlhåkan Larsén

https://www.sydsvenskan.se/2018-11-19/fran-pianissimofiness-till-brutala...

 

”Operaorkestern under Rafael Payare imponerade”

Kristianstadsbladet, Mattias Gejrot

http://www.kristianstadsbladet.se/article/la-traviata-symbolik-som-vinne...

 

”Man læner sig tilbage i Malmös hyggelige opera og beundrer egentlig bare resultatet.”

”Det er gribende! Det er slet og ret uforglemmeligt alt sammen!”

Berlingske, Søren Schauser

https://www.berlingske.dk/kultur/tag-til-opera-i-malmoe-og-maerk-doedens...

 

”Regissören Olivier Py gör en fantastisk iscensättning där dirigenten Rafael Payares ledning skapar en musikaliskt högklassig uppsättning.”

SvD, Bo Löfvendahl

https://www.svd.se/musikaliskt-hogklassigt-nar-dodsmarkt-kurtisan-lever-...

Rekommenderad ålder: från högstadiet

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar.

Pris: 100 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

Opera för nybörjare

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.