tick tick boom

tick, tick… BOOM!

VÄLJ DATUM

tick, tick… BOOM! är en hyllning till musikteatern och drömmen om Broadway. En rockmusikal om unga bohemiska konstnärer med stora drömmar och lite pengar. Om att ge allt för att kanske, kanske en dag slå igenom.

Det är 1990-tal. Nästan ingen har mobiltelefon, internet är knappt uppfunnet och aids-epidemin härjar. Jon är en ung musiker och kompositör med en dröm om att skriva en helt ny sorts musikal, relevant för samtiden. Han kämpar med skrivandet och hankar sig fram med extrajobb på en snabbmatsrestaurang.

Ingen vill sätta upp hans musikal och 30-årsdagen närmar sig med stormsteg. Jon har en allt starkare känsla av att det snart är för sent att slå igenom. Klockan tickar… En efter en ger hans konstnärsvänner upp sina drömmar och tar ”vanliga” jobb.

Men när är det dags att ge upp? Hur mycket är det värt att offra för en dröm man verkligen tror på men inte vet om den någonsin kommer att slå in? Hur mycket tid har man?

Verklighetsbakgrund

tick, tick… BOOM! är skriven av Jonathan Larson och var från början en rockmonolog som Larson framförde på olika scener och sedan arbetade om i flera omgångar. Den följer i stort hans verkliga liv och hans mångåriga slit med en musikal som det aldrig blev något av.

Hans nästa projekt blev en musikal han döpte till Rent. Dagen före off Broadway-premiären avled han, 35 år gammal, av brusten aorta och fick aldrig uppleva hur hans dröm slog in. Rent ritade om musikalkartan, dominerade Broadway i flera år och blev en enorm internationell succé.

Prisbelönt musikalfilm

2021 gjordes tick, tick… BOOM! som film med bland andra Andrew Garfield och Vanessa Hudgens. Filmen blev mycket framgångsrik och Garfield vann en Golden Globe Award och blev nominerad till en Oscar för bästa manliga huvudroll. För regin svarade musikalgiganten Lin-Manuel Miranda, som har gjort samma resa som Jonathan Larson och också slagit igenom med en totalt nyskapande musikal – megasuccén Hamilton 2015.

Regissören bakom La bohème

Regissör för vår uppsättning är Sara Cronberg som stod bakom Malmö Operas La bohème som gick på turné säsongen 22/23. Nu ger hon sig i kast med en historia om nutida bohemer i en rockmusikal med en rejäl dos 90-talsnostalgi. Jonathan Larsons Rent är för övrigt baserad på just La bohème.

 

Föreställningen spelas på Malmö Stadsteater 23/02 2024 - 23/03 2024.

tick, tick... BOOM!

Title Text: 
tick, tick... BOOM!

Lyssna på Spotify

Upphovspersoner

MUSIK & LIBRETTO Jonathan Larson
ÖVERSÄTTNING Gunnar Carlström, Walfrid Lindsgård och Johan Ragnarsson
MANUSKONSULT David Auburn
ARRANGEMANG Stephen Oremus
ORIGINALPRODUKTION Victoria Leacock, Robyn Goodman, Dede Harris, Lorie Cowen Levy och Beth Smith
FÖRLAG Music Theatre International, MTI

Kreativt team

KAPELLMÄSTARE Oscar Johansson
REGI Sara Cronberg
SCENOGRAFI & KOSTYMDESIGN Maja Kall
MASKDESIGN Julia Gandsjö
KOREOGRAFI Melker Sörensen
LJUSDESIGN Ilkka Häikiö
LJUDDESIGN Jonathan Flygare

Roller

JON Jonas Brehmer
MICHAEL Erik Espinoza
SUSAN Mercedesz Csampai

Musiker

PIANO Oscar Johansson 
BAS Daisy Delén
GITARR Tobias Ekqvist
TRUMMOR Markus Nilsson

tick, tick… BOOM! presenteras efter överenskommelse med Music Theatre International, MTI.
En samproduktion mellan Malmö Stadsteater och Malmö Opera.

Loggor Malmö Stadsteater och Malmö Opera