Così Fan Tutte

Così fan tutte

VÄLJ DATUM

Säsongens Mozart-opera är Così fan tutte, med undertiteln ’skola för älskande’. Två unga förälskade par, övertygade om varandras eviga trohet, sätts på prov i en komedi med många turer, vadslagning, förklädnader, lurendrejerier och den allra mest underbara musik.

Efter senaste säsongernas uppsättningar av Figaros bröllop och Don Giovanni kommer nu den tredje operan i det legendariska samarbetet mellan Wolfgang Amadeus Mozart och librettisten Lorenzo da Ponte; Così fan tutte. Det är ett av Mozarts sista verk och brukar beskrivas som den perfekta ensemble-operan med sex, i princip, likvärdiga roller.

Överraskande modern

Così fan tutte, skriven 1790, är en överraskande modern opera. På 1800-talet ansågs handlingen vara högst opassande, varpå flera olika versioner gjordes med helt ny text. Det blev inte lika bra som originalet och på 1900-talet började man åter spela originalversionen.

Drama på IKEA

I uppsättningen som spelas på Malmö Opera har vi skruvat fram klockan till nutid. När ridån går upp befinner vi oss på IKEA – en plats där drömmar om det perfekta livet väcks, och en hel del drama mellan shoppande par utspelar sig.

Alltför många upptäcker att drömmen, som visas i möbelvaruhusets utställningsrum, snabbt förvandlas till krass verklighet och frustration när de kommer hem: Manualen är otydlig, man hittar inte stjärnmejseln och det fattas två skruvar. Lite som att få ihop en kärleksrelation faktiskt. Men på något sätt brukar man ändå få ihop den där soffan till slut.

Handlingen i korthet

Alfonso arbetar på IKEA. Efter många år i jobbet har han blivit cynisk. Han är trött på alla ungdomar som går omkring med blågula kassar och lyckliga leenden, hand i hand med sina framtida ex. Så han beslutar sig för att utmana några av dem.

Tillsammans med kollegan Despina slår han vad med två unga män, Ferrando och Guglielmo, att deras flickvänner, Dorabella and Fiordiligi, lätt skulle låta sig förföras av andra. Männen antar vadet – deras flickvänner skulle självklart aldrig vara otrogna!

Från IKEA följer vi de unga paren på en turbulent resa, där de upptäcker att den kärlek som de tror är för evigt kan skruvas isär. Men kanske kan den också skruvas ihop igen.

Dansk regissör

Uppsättningen har tidigare spelats på operan i Oslo och sätts upp av den danska regissören Katrine Wiedemann. Hon är en av Danmarks största namn inom film- och teaterregi med en mängd priser och produktioner på meritlistan.

Upphovspersoner

MUSIK Wolfgang Amadeus Mozart
LIBRETTO Lorenzo Da Ponte

Kreativt team

DIRIGENT Magnus Fryklund
REGI Katrine Wiedemann
SCENOGRAFI Maja Ravn
KOSTYM- & MASKDESIGN Maja Ravn 

Roller

FIORDILIGI Matilda Sterby
DORABELLA Annie Fredriksson
GUGLIELMO David Risberg
FERRANDO Caspar Singh
DESPINA Elinor Fryklund 
DON ALFONSO Daniel Giulianini

Malmö Operakör medverkar i en inspelning som spelas upp under föreställningen
Malmö Operaorkester

Föreställningsbilder

Bilder från uppsättningen av Così fan tutte i Oslo.
Foto: Erik Berg

Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte
Così Fan Tutte

Cosi fan tutte är en produktion från Den Norske Opera & Ballet