Carmen
Carmen
Carmen
Carmen

Carmen

Carmen är en av världens mest spelade operor och en av de allra mest älskade. Musiken är känd långt utanför operakretsar. Även den som aldrig satt sin fot i ett operahus kan vissla Toreadorarian och känner till den passionerade och frihetsälskande Carmen.

 

Carmen är orädd, förförisk och passionerad. Den annars så samvetsgranne José faller pladask. För hennes skull sviker han plikten, glömmer sin fästmö och blir kriminell. Men Carmen är inte beredd att kompromissa med sin frihet. När hon börjar intressera sig för boxaren Escamillo blir José galen av svartsjuka. Så galen att han hellre tar livet av henne än ser henne tillsammans med en annan man...

Bizets Carmen var en av de första realistiska operorna som skildrar vanliga människor. En skandal till en början, men Carmen med sina starka melodier och passionerade handling tog snart publiken med storm. Idag är Carmen världens mest spelade opera och en av de allra mest älskade.

I danska regissören Anne Barslevs poetiska turnéversion tolkas Carmen av den prisade mezzosopranen Emma Sventelius, född och uppvuxen i Lund. Benjamin de Murashkin har gjort den musikaliska bearbetningen och kapellmästare är ackordeonisten Ida Løvli Hidle.

PRODUKTIONSTEAM

Översättning Anders Bodegård
Dramaturgi & bearbetning Anne Barslev, Boel Adler
Kapellmästare Ida Løvli Hidle
Regi Anne Barslev
Scenografi & kostym Stine Martinsen
Ljus Fredrik Glahns

ROLLER

Carmen Emma Sventelius
Don José Alexander Grove
Escamillo Aleksander Nohr
Mïcaela/Frasquita Sara Swietlicki
Zuniga Nils Gustén
Mercedes Katarina Lundborg
Dancaïro Jonas Samuelsson
Remendado Conny Thimander

MUSIKER

Ackordeon Ida Løvli Hidle
Cello John Löfgren
Klarinett Blagoj Lamnjov

INSPELAD Malmö Operakör