Nötknäpparen

Nötknäpparen

VÄLJ DATUM

Pjotr Tjajkovskijs klassiska balettäventyr Nötknäpparen är för många ett måste under jul- och nyårshelgerna. Vi ser fram emot när Tivolibaletten med deras sagolika version kommer till oss. Scenografin och kostymerna är skapade av H.M. Drottning Margrethe II av Danmark och Malmö Operas stora orkester spelar under ledning av den världsberömde dirigenten Matthew Scott Roger. Det blir en föreställning med härlig vinterstämning för hela familjen.

TIVOLI KOMMER TILL MALMÖ

Nötknäpparen är baserad på E T A Hoffmanns hemlighetsfulla saga om en nötknäppare som kommer till liv och tar med sig en ung flicka till en magisk värld. Baletten har alltsedan premiären i S:t Petersburg 1892 varit en publikdragare oavsett vilken version den gjorts i.

Den här uppsättningen, med koreografi av Tivolibalettens chef Peter Bo Bendixen, hade premiär 2012 och spelas nu för första gången utanför hemmascenen. Bendixens version av den älskade baletten tar sin början i ett traditionellt julfirande i 1800-talets Köpenhamn.

HANDLING

På julafton har Claras familj bjudit in ett antal prominenta gäster, bland andra sagoberättaren H C Andersen, Det Kongelige Teaters balettmästare August Bournonville och Tivolis chef Bernhard Olsen.

Efter att Clara somnat vid granen med en nötknäppardocka i famnen, kommer kvällens alla intryck tillbaka i drömmen. Nötknäpparen blir levande och tillsammans färdas de till Tivoli där Clara visas runt av commedia dell’arte-figurerna Harlekin, Columbina och Pierrot, som många känner igen från Tivoli och Pantomimteatern.

Clara får uppleva sällsamma äventyr. Levande leksaker, med nötknäpparen i spetsen, strider mot den onda Råttkungen och hans råttor och vinner med Claras hjälp. Hon får också träffa Karamellfen, dansande snöflingor, blommor och andra varelser innan hon återvänder till verkligheten.

TIVOLIBALETTEN

Köpenhamns anrika Tivoli har ett eget balettkompani med 20 klassiskt skolade dansare från hela världen. Man sätter ofta upp dansföreställningar baserade på sagor av H C Andersen. Nötknäpparen, som dock är baserad på en berättelse av E T A Hoffmann, är en av de allra mest populära och har spelats flera gånger.

Sedan 20 år tillbaka är drottning Margrethe kompaniets hus-scenograf. Hon har skapat både scenografi och kostymer till en mängd av Tivolibalettens uppsättningar, bland annat Nötknäpparen. Den drygt 60 musiker starka Malmö Operaorkester under ledning av Matthew Scott Roger ackompanjerar föreställningen.

 

MUSIK Pjotr Tjajkovskij
KOREOGRAFI Peter Bo Bendixen

DIRIGENT Matthew Scott Roger 
SCENOGRAFI & KOSTYM Drottning Margrethe
LJUS Jonas Bøgh 

ROLLER

Dansare från Tivoli balettkompani
Malmö Operaorkester  

Uppsättningen är producerad av Tivoli i Köpenhamn.

Bild från Nötknäpparen på Tivoli, Köpenhamn.
Bild från Nötknäpparen på Tivoli, Köpenhamn.
Bild från Nötknäpparen på Tivoli, Köpenhamn.
Bild från Nötknäpparen på Tivoli, Köpenhamn.
Bild från Nötknäpparen på Tivoli, Köpenhamn.
Bild från Nötknäpparen på Tivoli, Köpenhamn.