Sofia Adrian Jupither

Sofia Adrian Jupither har varit verksam som teaterregissör de senaste 25 åren och anses vara en av världens bästa Norénuttolkare. Hon har bl a regisserat urpremiärerna av Lars Noréns 3.31.93 på Stockholms Stadsteater samt Skalv och Fragmente på Folkteatern i Göteborg. Den sistnämnda spelades också på Théâtre Odéon i Paris, Teatro La Abadia i Madrid och Théâtre National i Bryssel.

På Dramaten har hon gjort Ibsens Ett dockhem och Shakespeares Hamlet m fl och på Stockholms Stadsteater bl a Strindbergs Leka med elden och Ibsens Gengångare (även på SVT).

Hon har gjort ett flertal uppsättningar på Nationaltheatret i Oslo, bl a urpremiären av Jon Fosses Svevn, för vilken hon tilldelades Heddapriset. Hon har också fått Svenska Dagbladets Thaliapris.

2013 debuterade Sofia som operaregissör med Salome på Kungliga Operan i Stockholm och har också satt upp Die Tote Stadt på Wermland Opera och Rigoletto på Kungliga Operan.

Här på Malmö Opera har hon regisserat Tosca och säsongen 2023/24 är hon tillbaka som regissör för Turandot, som tidigare satts upp på Finlands nationalopera.

Föreställningar