Peter Stein

Regissören Peter Stein föddes i Berlin 1937. Fadern var nazistkollaboratör medan Peter som barn var engagerad i en grupp som samarbetade med motståndsrörelsen. Krigskaoset hade stor inverkan under hans ungdom och han hade svårt att klara skolan. Han lyckades dock ta sig in på universitetet i München, där han engagerade sig i studentteatern. En regissör tog med honom till Münich Kammerspiele, först som dramaturg och sedan regiassistent.  

1967 fick han chansen att regissera en egen pjäs. Uppsättningen fick lysande recensioner och plötsligt var Peter landets hetaste unga regissör. Han gjorde uppsättningar på olika teatrar och fick kontakt med flera av de skådespelare som senare blev hans fasta ensemble. 

Peter influerades starkt av studentrevolten 1968 och han blev allt mer politiskt radikal. Han satte upp ett par pjäser om Vietnamkriget som var så kontroversiella att de lades ner och han blev vid ett tillfälle utslängd från teatern Schaubühne i Berlin av polis. Trots det blev han ett år senare inbjuden av stadens politiska ledning att ta över och driva teatern.  

Peter Stein gjorde om Schaubühne till ett teaterkollektiv med ultrademokrati. Alla i personalen hade lika mycket att säga till om, även i kreativa frågor. Det fungerade inte särskilt länge och Peter blev mer intresserad av klassiker än politiska pjäser. När han lämnade Schaubühne 1985 var den landets ledande teater. Peter hade då satt upp otaliga succéer, bland annat en sjutimmars uppsättning av en komplett Orestia och en Tre systrar som utnämndes till en milstolpe i tysk teaterhistoria. 

Redan under tiden han drev Schaubühne hade Peter regisserat både film och opera. Nu regisserade han bland annat tre operor på Welsh National Opera: Otello, Falstaff och Pelléas et Mélisande. Hans framgångar fortsatte, liksom hans smak för stora, nästan omöjliga, projekt. År 2000 gjorde han en 20 timmar lång komplett uppsättning av Goethes Faust på Hanover Expo. 

Idag är Peter Stein en legendar. Bland hans senare operauppsättningar kan nämnas Boris Godunov på Metropolitanoperan, Simon Boccanegra på Wienoperan och Aida på La Scala i Milano. Över 80 år gammal är han fortfarande aktiv. Här på Malmö Opera regisserade han Figaros bröllop 2016, och den får nypremiär säsongen 2022/23.

Föreställningar