Loa Falkman

Loa är operasångare, skådespelare och en av Sveriges mest uppskattade och allsidiga artister känd från både scen, film och TV. Han har tilldelats en guldbagge, två guldmasker, Paris stads medalj i silver, blivit utnämnd till hovsångare och mottagit konungens medalj Littiris et Artibus.

Sedan debuten som Ferdinand i Tintomara på Kungliga Operan 1973 har Loa framträtt i de flesta huvudroller i sitt lyriska bariton-fack. Titelrollerna i Eugen Onegin, Rigoletto, Falstaff och Wozzeck, Figaro i Barberaren i Sevilla, Fadern i La Traviata, Renato i Maskeradbalen, Danilo i Glada Änkan och Falke/Eisenstein i Läderlappen för att nämna några.

Det internationella genombrottet kom i La Tragedie de Carmen som spelades för utsålda hus i Paris, turnerade i Europa, spelade ett år på Broadway och blev film. Loa har även haft stora publikframgångar med roller som Higgins i My Fair Lady, Zaza i La Cage aux Folles och har gästspelat på Operahus i Paris, New York, Prag, Moskva, Nice, Lausanne och Wiesbaden för att nämna några.

Under 90- och 00-talet gästade han Malmö Opera i ett flertal uppsättningar, bl a Rigoletto och Barberaren i Sevilla. Hans senaste roll här var Jupiter i Orfeus i underjorden. Säsongen 23/24 återvänder han för att göra rollen som Hugo/Loco Chanelle i Everybody's talking about Jamie.

Läs mer

Föreställningar