Linus Fellbom

Foto: 
Mats Bäcker

Debuterade som ljusdesigner 1995 och har genom åren gjort drygt 250 uppsättningar på teater- och operascener världen över. 2005 debuterade han som regissör och har sedan dess bl a regisserat Rikard III, Fordringsägare och Gudshjälmen för Riksteatern, Friskytten och Hoffmanns äventyr på Folkoperan i Stockholm, urpremiären av operan Dracula på Kungliga Operan, La Traviata på Norrlandsoperan och senast Rucklarens väg som framförts på Konserthuset i Göteborg, La Monnaie i Bryssel, Gasteig i München och Ojai Music Festival i Kalifornien. Linus regisserade även divertissementen på Nobelbanketten 2016.

Som scenograf har han bl a gjort Ariodante på Drottningholms Slottsteater, Petra von Kants bittra tårar på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm, Jorma Elos verk Red in 3. för Stuttgartbaletten, La Bohéme och Rigoletto på Norrlandsoperan samt L’Orfeo för Wermland Opera.

Bland de senaste produktionerna Linus gjort ljus till kan nämnas La Bayadère på Staatsoper Unter den Linden i Berlin, En Midsommarnattsdröm på Staatsoper i Wien, Don Giovanni på operan i Florens, Macbeth på Grekiska Nationaloperan i Aten, Thaïs på LA Opera, Barberaren i Sevilla på operan i Rom, Lucia di Lammermoor på operan i Bologna, världsturnén med det Norrländska Hardcore-bandet Refused samt Julia och Romeo av Mats Ek och Midsommarnattsdröm av Alexander Ekman, båda för Kungliga Baletten i Stockholm. 2014 tilldelades han Medeapriset för bästa ljusdesign.

Här på Malmö Opera har han gjort ljus till Evita samt regi och ljus till Hans och Greta och nu Skönheten och odjuret.

Föreställningar