Kartal Karagedik

Kartal Karagedik föddes i Turkiet och studerade sång i hemstaden Izmir. Därefter arbetade han på den italienska repertoaren under ledning av barytonen Giorgio Zancanaro.

Från 2009 var han ensemblemedlem vid Theater Magdeburg och från 2013 vid Theater Erfurt. I början av sin karriär gästade han också Teatro Comunale di Bologna, Puccini-festivalen Torre del Lago, Oper Leipzig och Staatstheater Braunschweig.

Säsongen 2015/16 anställdes han vid Staatsoper Hamburg. Där har han gjort roller som Chorébe i Trojanerna, Lescaut i Manon Lescaut, Guglielmo i Cosi fan tutte, Marcello i La bohème, Belcore i Kärleksdrycken, Dandini i Askungen, titelrollen i Eugen Onegin, Prosdocimo i Turken i Italien, Renato i Maskeradbalen och sjöng barytonsolot i Mahlers 8:e symfoni i konserthuset Elbphilharmonie i Hamburg.

Han har också gjort Rodrigue i den franska versionen av Don Carlos och titelrollen i Le duc d'Albe på holländska Vlaamse Opera, huvudrollen i Resan till hoppet i Genève, Rodrigo i Don Carlo på Oper Leipzig, Escamillo i Carmen på Komische Oper i Berlin och titelrollen i Don Giovanni på operafestivalen i Savonlinna.

Säsongen 2022/23 ser vi honom som greve Almaviva i Figaros bröllop här på Malmö Opera,en roll han tidigare också gjort på Staatsoper Hamburg.

Vid sidan av sin sångkarriär är Kartal en prisbelönad fotograf, bl a med utställningen Emotions IN motion.

Föreställningar