Joa Helgesson

Joa Helgesson

Joa är operasångare, utbildad i skådespeleri vid Teaterakademien i Shanghai och sång på kammarmusikprogrammet vid Mälardalens Universitet samt Operahögskolan i Stockholm. Efter examen antogs han till National Opera Studio i London och vidare till Operastudion vid Zürich opera. 

Numera är han baserad I Berlin där han bl a arbetar med projekt som utmanar gränserna för operagenren på olika sätt.

Joa har gjort ett 50-tal olika roller i varierande stilar från barock till nyskrivet. I Sverige har han framträtt på scener som Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Folkoperan, Norrlandsoperan och Berwaldhallen. 

Utomlands har han sjungit på Beijings festival för modern musik, Bayreuther Festspiele, Tonhalle i Zürich, Opern Halle, Gare du Nord i Basel, Reykjavik Arts Festival, Oslo Ultima Festival med mera. 2012 – 2015 var han husbaryton på Landestheater Schleswig-Holstein.

Hans senaste roller inkluderar bl a huvudrollen i The Phantom of the Opera och Dom Claude Frollo i Ringaren i Notre Dame på Göteborgsoperan, Rodrigo i Don Carlos och Don Alfonso i Così fan tutte på Folkoperan, Kurwenal i Tristan & Isolde på Spira i Jönköping och Marcello i Bohème på Dala-Floda Operafest.

Säsongen 2022/23 gör han rollen som Wagner i vår turnéuppsättning Marguerite – En dans med djävulen.

Läs mer

Föreställningar