Ivonne Fuchs

Den tysk-svenska mezzosopranen Ivonne Fuchs är utbildad vid Hochschule für Musik Detmold, Kungliga Musikhögskolan och Operahögskolan i Stockholm, med masterexamen 2010. 

Samma år gjorde hon sin internationella debut som Waltraute i Wagners Valkyrian på Teatro alla Scala i Milano och Staatsoper i Berlin, under ledning av Daniel Barenboim. Samma roll har hon sjungit på Berliner Festtage, i Milano och på BBC Proms i Royal Albert Hall i London. Hon har också varit cover för Waltraute i Ragnarök på Metropolitan i New York. 

Bland många andra roller kan nämnas Siegrune i Valkyrian på Teatro di San Carlo i Neapel, Brigitta i Die tote Stadt på Nationaloperan Helsingfors, Xerxes och Amastre i Xerxes på Artipelag och operan i Versailles samt i en serie konserter i Madrid, Barcelona och Moskva med Ensemble Matheus.

Vidare har hon sjungit Bertha i Barberaren i Sevilla på Kungliga Operan i Stockholm, Fricka i Rhenguldet och Valkyrian på Wermland Opera, titelrollen i Ariodante på Drottningholms Slottsteater och Suzuki i Madame Butterfly på Folkoperan.

Hon har också medverkat i Charlotte Engelkes nyskrivna pjäs Lohengrin Dreams med föreställningar på Norrlandsoperan, Dansens Hus Stockholm, Radialsystem Berlin m fl.

Som konsertsångerska har Ivonne framträtt i Japan, USA och på snart sagt alla viktiga konsertscener i Europa. Hon har samarbetat med dirigenter som Daniel Harding, Manfred Honeck, Santtu-Matias Rouvali, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen m fl och är lika efterfrågad för sin interpretation av de stora verken av Bach och Händel som för sin romantiska repertoar. Hon har också medverkat vid ett flertal uruppföranden av Sven David Sandströms sakrala verk.

Hon har gjort ett flertal inspelningar, bl a med Akademie für Alte Musik Berlin och Concerto Copenhagen.

Som romanssångerska samarbetar Ivonne regelbundet med pianisten Anna Christensson. Tillsammans har duon vunnit 1:a pris i Kammarmusikförbundets tävling Ordet & Tonen och gästat många kammarmusikfestivaler runtom i Sverige och Tyskland. 

Under sin utbildning belönades Ivonne med Tyska Wagnersällskapets stipendium, Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium och Drottningholms Slottsteaters stipendium. 2012 utsågs hon till årets Birgit Nilsson-stipendiat. 2016 vann hon en Grant Award i Gerda Lissner International Wagner Competition New York.

På Malmö Opera har hon tidigare sjungit Federica i Luisa Miller. Säsongen 2022/23 sjunger hon Marcellina i Figaros Bröllop, en roll hon även gjort på Kungliga Operan.

Läs mer

Föreställningar