Malmö operakör

Verdis Requiem

Det Kongelige Kapel fyller 575 år och Köpenhamnsoperan inleder jubileumsfirandet i augusti med Verdis Requiem. Till detta mäktiga verk krävs en extra stor kör och till det har man engagerat Malmö Operakör för att sjunga tillsammans med Det Kongelige Operakor.

Verdis Requiem är så nära en opera man kan komma utan att vara en opera. Verket är lika dramatiskt spännande som Verdis sceniska musikproduktion. Här finns stor dramatik och ett brett känsloregister ­– lidelse, ilska, sorg, ånger och acceptans.

Filmmusik

Verkets dramatiska kvaliteter har medfört att framför allt den våldsamma satsen Dies irae har använts i flera filmer, allt från Den enfaldige mördaren till Mad Max: Fury Road. Verdis mästerverk framförs av en internationell kvartett solister, Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor och Malmö Operakör under ledning av den franske dirigenten Bertrand de Billy.

Hyllningsdödsmässa

Vid Rossinis död 1868 försökte Verdi övertala sina kollegor att skriva en gemensam hyllningsdödsmässa. Verdi skrev en av satserna, Libera me, men verket gick aldrig till premiär.

När den italienska poeten Alessandro Manzoni, som han hyste stor beundran för, avled fem år senare tog en djupt berörd Verdi upp idén om ett storslaget requiem baserat på den romersk-katolska liturgin. Därmed gav operaveteranen Verdi sig in i en för honom okänd genre. Resultatet blev en magnifik mässa som idag är ett av världens allra mest spelade körverk.

Verdis Requiem sjungs på latin med dansk översättning på textmaskin.