I år intar Skånes Dansteater Malmö Operas scen med ett finskt drömsamarbete. Några av grannlandets mest framgångsrika och spännande konstnärer skapar tillsammans för första gången och tar sig an vår tids mest avgörande fråga.

Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring, dansad under det allseende ögat. Tero Saarinen och hans kreativa team skapar en kraftfull världspremiär om den alarmerande förlusten av biologisk mångfald. En effektfull fusion av levande musik, dans och visuell design. Animerade abstrakta landskap signerade konstnärsduon IC-98, som representerade Finland vid Venedigbiennalen 2015, är en del av scenografin.

På scenen möter du 16 dansare från Skånes Dansteater och Malmö Operaorkester spelar samtida kompositören Sebastian Fagerlunds trilogi Stonework, Drifts och Water Atlas.

Klassiskt och nutida

Tero Saarinens verk sammanför ofta det klassiska och det nutida. Bland hans senaste produktioner finns Jean Sibelius Kullervo (2015) i samarbete med Finlands nationalopera och -balett, Zimmermann Trio (2018) med Susanna Mälkki och Los Angeles Philharmonic och Third Practice (2019), ett verk baserat på Claudio Monteverdis musik framförd tillsammans med Helsingfors Barockorkester.

Transit är en samproduktion av Skånes Dansteater och Tero Saarinen Company

UPPHOVSPERSONER

Koreografi Tero Saarinen
Musik Sebastian Fagerlund
Dirigent David Björkman
Video IC98: Visa Suonpää, Patrik Söderlund
Ljus Minna Tiikkainen
Kostymdesign Teemu Muurimäki
Ljud Tuomas Norvio
Affischfoto Carl Thorborg

Medverkande 

Skånes Dansteaters 16 dansare
Malmö Operaorkester

mer om transit

Skånes Dansteater erbjuder flera tillfällen för att bekanta dig med dansarna och de konstnärliga personerna bakom föreställningen Transit.

Studiobesök: TRANSIT

Möt koreograf Tero Saarinen och Skånes Dansteaters dansare i deras tidiga arbete med föreställningen Transit. Detta är ett tillfälle för dig att komma riktigt nära den konstnärliga processen bakom en dansföreställning. Studiobesöket sker mycket riktigt i dansstudion på Skånes Dansteater och har begränsat antal platser.

PLATS Skånes Dansteater
DAG & TID Onsdag 27 maj kl 19
PRIS Fri entré
OBS: Föranmälan via skanesdansteater.se

Öppen repetition av TRANSIT

Följ arbetet bakom kulisserna på dansföreställningen Transit. Till denna föreställning skapar Tero Saarinen ny koreografi för alla Skånes Dansteaters dansare. Kika in på repetitionerna och följ arbetet inför den kommande världspremiären. Öppen repetition är inte den färdiga föreställningen, utan en chans att se arbetet bakom kulisserna. Kom och ta del av dansarnas vardag!

PLATS Skånes Dansteater
DAG & TID Onsdag 2 sept kl 19
PRIS Fri entré, men platsbiljett krävs. Få din fribiljett på skanesdansteater.se
Foajébaren öppnar kl 18

Föreställningsintroduktion

30 minuter innan varje föreställning (utom genrep och premiärer) bjuder Skånes Dansteater på en introduktion till Transit. Få en bild av tankarna bakom föreställningen och lär dig mer om konstnärerna som skapat den. Vi träffas i nedre foajén på Malmö Opera. Introduktionen ingår så klart i biljettpriset.

Teckenspråkstolkad föreställningsintroduktion

Lördag 17 okt 30 minuter innan föreställningen Transit erbjuder Skånes Dansteater en teckenspråkstolkad introduktion. Vi träffas i foajén på Malmö Opera.

PLATS Malmö Opera
DAG & TID 17 okt kl 17.30
PRIS Teckenspråkstolkad introduktion kostar inget extra, utan ingår i biljettpriset.
Boka teckenspråkstolkad introduktion via e-post till dialog@skanesdansteater.se

Syntolkning av föreställningen TRANSIT

För dig med synnedsättning erbjuder Skånes Dansteater utan kostnad syntolkning av deras dansföreställning Transit. Den uppskattade syntolken Gunilla Kracht gör syntolkningen som du hör via utrustning som du lånar här på operan innan föreställningen.

PLATS Malmö Opera
DAG & TID Lördag 24 okt kl 17
PRIS Syntolkningen kostar inget extra, utan ingår i biljettpriset.
Boka syntolkning: via e-post till dialog@skanesdansteater.se

FÖR SKOLOR

I höst spelar Skånes Dansteater en föreställning av Transit i ett speciellt samarbete med Malmös gymnasieskolor. Boka skolbiljetter till Transit eller dansteaterns ordinarie föreställningar, som oftast är rekommenderade från 13 år, via kontaktuppgifterna nedan.

Skånes Dansteater vill gärna träffa dina elever innan de sitter i publiken. Träffarna kan vara samtal i klassrummet eller en förberedande dansworkshop.

Dansteatern samarbetar gärna i olika Skapande Skola-projekt. Projektet kan kopplas till någon av våra föreställningar eller ge fristående kreativa workshoppar som utvecklar dina elevers eget skapande. Ni är även varmt välkomna att göra ett besök på dansteatern.

Skolföreställning Transit

DAG & TID Fredag 16 okt kl 13
PRIS 50 kr
Frågor och bokningar via dialog@skanesdansteater.se alt tel 040-20 84 71.

 

Skolbiljetter ordinarie föreställningar av Transit

Begränsat antal biljetter.
PRIS: 50 kr
Frågor och bokningar via dialog@skanesdansteater.se alt tel 040-20 84 71.

 

Dans för nybörjare

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• 30 minuter innan föreställningen börjar har vi en föreställningsintroduktion i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig, via epost till info@skanesdansteater.se eller tel 040-20 84 71.

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Kalender för Transit

oktober 2020
Lördag 3 okt 18:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Onsdag 7 okt 19:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Torsdag 8 okt 19:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Söndag 11 okt 16:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Tisdag 13 okt 19:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Onsdag 14 okt 19:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Lördag 17 okt 18:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Fredag 23 okt 19:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Lördag 24 okt 18:00 Transit Laddar... Köp biljetter
Lördag 31 okt 18:00 Transit Laddar... Köp biljetter