Karlsson på taket

Karlsson på taket

Operachef Bengt Hall beställde 2003, i sin dåvarande tjänst som chef för Kungliga Operan i Stockholm, en familjeopera av tonsättaren Thomas Lindahl och librettisten Mathias Clason. Operan om Karlsson på taket, givetvis baserad på Astrid Lindgrens välkända figur, var färdig 2006. Urpremiären blev den 17 december 2011 på Malmö Opera och på Kungliga Operan planerades en Stockholmspremiär säsongen 2012/13. Familjeoperan Karlsson på taket blev därmed ett unikt samarbete mellan Malmö Opera och Kungliga Operan.

 

Handling
Operan är baserad på den första boken som Astrid Lindgren skrev om Karlsson: LILLEBROR OCH KARLSSON PÅ TAKET som utkom 1955:
Uppe på taket på ett alldeles vanligt hus vid en alldeles vanlig gata i Stockholm bor en herre som heter Karlsson. Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år, och han bor i en liten, liten stuga som ligger gömd bakom den stora skorstenen. En vacker dag kommer Karlsson inflygande genom fönstret till Lillebror…
Även i operan befinner vi oss i Vasastan i Stockholm i mitten av 1950-talet. Vi möter familjen Svantesson där minstingen Lillebror Svante efter middagen har så tråkigt; föräldrarna har gått på bio, brorsan Bosse lirar gitarr och syrran Bettan har pusskalas med sin kille. Inflygande kommer herr Karlsson … och skakar om Lillebrors värld med sin minst sagt kaotiska livsstil och sin självgoda och malliga attityd.

Medverkande
Tonsättaren Thomas Lindahl från Malmö är för många mest känd för musiken till flera filmer och TV-serier, bl a. Sunes Sommar, Åke och hans värld, Pip-Larssons, Dieselråttor och Sjömansmöss, Mördare utan ansikte m fl. Lindahl är sedan januari 2010 huskompositör vid GöteborgsOperan. Malmö Opera har tidigare satt upp hans operor, bl a. den komiska operan Inte alla tjuvar kommer för att stjäla och barnoperan Dollys Beauty Shop. Mathias Clason debuterar som librettist med Karlsson på taket. Ny i sceniska och musikdramatiska sammanhang är han verkligen inte. Framför allt har han skapat otaliga kostymer till olika operascener: till Malmö Opera bl a. Sköna Helena, Lucia di Lammermoor, Svansjön och South Pacific.

Det är ett ungt team som tar sig an operan, Sally Palmquist Procopé regisserar, Anne Hellandsjö står för scenografi och kostym och Markus Granqvist för ljusdesign. Samtliga har gjort sig ett namn genom sina konstnärliga bidrag i nyskapande tolkningar på TURteatern och UngaTur i Kärrtorp. Palmquist Procopé är en av två konstnärliga ledare på UngaTur. Koreograf och rörelseinstruktör är Dag Andersson.

Rekommenderad från 5 år.

Karlsson Samuel Jarrick
Lillebror Leif Aruhn-Solén
Bettan Hanna Husáhr
Pelle Carl Ackerfeldt
Mamman Karin Bäckström
Pappan Daniel Hällström
Bosse Tor Lind
Hemmafruar
Marina Gustavsson Li
Lisa Löfqvist
Angelica Asp
Lotte Ohlander
Ulla Ricklander
Christina Dongas

Malmö Operaorkester