Giovanna d'Arco

Giovanna d'Arco

VÄLJ DATUM

När det såg som mörkast ut för Frankrike var det en ung bondflicka som ledde landets armé till seger mot de invaderande engelsmännen. Hennes namn var Jeanne d’Arc. Verdis opera om Frankrikes nationalhelgon är ett mästerverk med stora körpartier, passion och drama.

Giuseppe Verdis sjunde opera handlar om Giovanna d’Arco, mer känd under sitt franska namn Jeanne d’Arc. I en modern, annorlunda och slående visuell uppsättning berättas historien om den osannolika hjälten som blev en legend redan under sin livstid.

Titelrollen sjungs av den polska sopranen Ania Jeruc, som haft stora framgångar på Europas scener de senaste åren. Som hennes far ser vi den för Malmöpubliken välkände Fredrik Zetterström och kungen görs av det unga norska stjärnskottet Bror Magnus Tödenes.

Handling

England har invaderat Frankrike. Kronprins Carlo, som snart ska krönas till Frankrikes kung, har haft en vision där jungfru Maria bett honom att kapitulera och lägga ner sina vapen vid en stor ek.

Vid eken har Giovanna somnat och drömt att änglar bett henne bli soldat och leda Frankrike till seger. Hon är fast besluten att göra detta. Carlo är exalterad över hennes mod, men Giovannas far, herden Giacomo, bir rädd. Han tror att dottern blivit förhäxad och givit sin själ åt djävulen.

I samband med kröningen blir det tydligt att Carlo och Giovanna har starka känslor för varandra. Hon drar sig undan eftersom änglarnas röster har varnat henne för jordisk kärlek.

Med Giovanna som härförare har Frankrike vunnit en viktig seger, men hennes far är fortfarande övertygad att hon har en pakt med djävulen och förskjuter henne.

Giovanna tas till fånga av engelsmännen och ska brännas på bål. Hon ber ivrigt att Gud ska stå vid hennes sida, då hon har försakat världslig kärlek som änglarna sagt. Fadern Giacomo hör henne, förstår att han har haft fel och hjälper henne att fly. Hon beger sig genast till fronten för att än en gång leda fransmännen i strid.

Kung Carlo får bud om att fransmännen än en gång segrat, men att Giovanna är död. När hennes kropp bärs in kommer hon plötsligt till sans. Med sin far och kungen vid sin sida dör hon, medan änglarna sjunger om frälsning och seger.

Upphovspersoner

KOMPOSITÖR Giuseppe Verdi
LIBRETTIST Temistocle Solera

Kreativt team

DIRIGENT Daniela Musca
REGI Philipp M. Krenn
SCENOGRAFI Leslie Travers
KOSTYMDESIGN Leslie Travers
MASKDESIGN Leslie Travers
LJUSDESIGN Alessandro Carletti
VIDEODESIGN Douglas O'Connell

Solister

CARLO Bror Magnus Tödenes
GIACOMO Fredrik Zetterström
GIOVANNA Ania Jeruc
TALBOT Gustav Johansson
DELIL Tor Lind

AKROBAT  Andrea Hilario

Fler på scen

Malmö Operakör
Malmö Operaorkester