Musiker från Malmö Operaorkester

Fredagskonsert: Ravel, Rimskij-Korsakov, Williams

VÄLJ DATUM

Maurice Ravel och Nikolaj Rimskij-Korsakov älskade sagornas värld, vilket man kan förmoda även filmsagornas musikgeni John Williams gör. I Le Tombeau de Couperin tillönskar Ravel sina döda vänner en fulländad drömvärld medan Rimskij-Korsakov manar fram Österlandets sagomystik i den symfoniska sviten Scheherazade. Williams leker sagolikt med ett enormt instrument i sin Konsert för tuba och orkester.

MUSIKALISKA SAGOBERÄTTARE

Maurice Ravel (1875-1937) komponerade de sex satserna i pianosviten Le Tombeau de Couperin mellan 1914 och 1917. Var och en är tillägnad minnet av en vän (eller i ett fall två bröder) som alla dog i strid under första världskriget. Verket är en hyllning till känsligheten hos den franska barocken. Ravels verk är underhållande och lättsamt, närmast ljuvligt sagoaktigt och stundtals reflekterande. När någon kritiserade honom för detta ska han ha svarat: De döda är tillräckligt ledsna i sin eviga tystnad. Ravel orkestrerade själv fyra av satserna 1919, de två resterande, nummer 2 och nr 6 orkestrerades först för 10 år sedan av den brittiske tonsättare Kenneth Hesketh.

John Williams (f 1932), Tubakonserten är ett lekfullt verk i tre satser utan paus där tuban, det allra största bleckblåsinstrumentet, är i centrum. I verket framhävs både tekniken och tonala bredden hos tuban såväl som dess musiker. Ja, verket ställer närmast akrobatiska krav på tubaisten, brummande, mystiskt och spännande, och samtidigt lättsamt och melodiöst, rentav jazzigt. Under kvällens konsert briljerar Malmö Operaorkesters solotubaist Antonio Neilley-Menendez de Llano. 

Den ryske tonsättaren Nikolaj Rimskij-Korsakov (1844-1908) hade en särskild förkärlek för sagor och folklore och fascinerades särskilt av Österlandet. Det visar sig inte minst i den symfoniska sviten Scheherazade från 1888, baserad på den arabiska sagosamlingen Tusen och en natt – i sig en saga om en sagoberätterska. Sviten är vackert orkestrerad, stort romantisk med suggestiva stämningsmättade orkesterklanger: ett av Rimskij-Korsakovs mest populära verk och som tillhör den klassiska standardrepertoaren.

Maurice Ravel
Le Tombeau de Couperin Svit för orkester
Prélude
Fugue
Forlane
Rigaudon
Menuet
Toccata

John Williams
Konsert för tuba och orkester

Nikolaj Rimskij-Korsakov
Scheherazade, symfonisk suite op. 35 

DIRIGENT Davide Levi 
SOLIST Théophile Hartz, oboe
SOLIST Antonio Neilley-Menendez de Llano  

Malmö Operaorkester

Tragos och piazzan i kvällskymning

Kom i stämning en timme innan konserten. Slå dig ner i foajén och njut av levande musik och något gott att äta och dricka.
• Tapastallrik med ost, oliver, charkuterier och bröd (finns även ett vegetariskt alternativ, välj det som en pristyp när du bokar). Dryck köper du själv i foajébaren.
• Kaffe med morotskaka (laktosfri) i pausen

PRIS 220 kr
Om du inte köpt tapastallrik i samband med biljettköp, boka här

För eventuella matallergier kontakta bokning@malmoopera.se och uppge namn, bokningsnummer och datum.

Möt kör- och orkesterchefen

INTERVJU: Martin Brommann om att vara chef och när musiken når de innersta känslorna.