Lasse Walldov

Föredrag med Lasse Walldov: På turné

La bohème

Om La bohème och några andra mindre kända operor med samma härliga rollgalleri
Puccinis La bohème från 1896, är nog den mest älskade av alla hans operor. Baserad på en serie noveller av Henri Murger, skildrar den fattiga konstnärer och deras romanser i Paris runt 1800‐talets mitt. Puccini var dock inte ensam om att fascineras av detta rollgalleri. Hans rival Leoncavallo gjorde sin version året därpå, och zarzuela‐mästaren Vives presenterade sin variant i Spanien 1904. Musikalen Rent ej att förglömma. Lasse Walldov kommer att servera musik från samtliga i sin ”bohemiska” historik. Men det blir mest Puccini. Läs om föreställningen La bohème

Kävlinge 3 november kl. 19.00   Kulturscenen
Sjöbo 8 november kl. 19.00   Flora Biograf
Lund 15 november kl. 19.00   Stenkrossen
Landskrona 28 november kl. 19.00   Matscenen

Roméo et Juliette

Om Gounods underbara opera, samt ett knippe andra fina opus med samma kärlekspar 
Shakespeares fantastiska drama om de unga älskande i Verona har inspirerat många kompositörer, däribland Bellini, Berlioz, Vaccai, Tchaikovsky, Zandonai, Marchetti, Delius, Stenhammar, Kabalevsky, Prokofiev och den nu Malmö‐aktuelle Charles Gounod.  Med dessa herrars opus som inspiration och vägledning ämnar Lasse Walldov presentera hur Romeo och Julia klätts i skiftande musikalisk skrud genom åren – men självfallet med tyngdpunkt på historiken kring Gounods mästerverk och dess underbara partitur.

Ängelholm 22 november kl. 19.00  Bibliotekets Hörsal

Figaros bröllop

KRING MOZARTS OPERA OM KLASSKAMP OCH SEX ‐ PLUS LÄCKER MUSIK MED EN SAMLING STORSÅNGARE
Mozarts ”seriösa komedi” om klasskamp och sex har aldrig lämnat repertoaren på våra scener sedan urpremiären i Wien 1786. Många betraktar den som musikhistoriens odiskutabelt mest sublima opera.   Ända sedan grammofonskivans tillkomst på sent 1800‐tal har världsstjärnor låtit spela in sina röster till glädje för alla som stimuleras av att höra hur dessa tolkat Mozarts älskade opus. Lasse Walldovs presentation av Figaros bröllop kommer därför att musik‐illustreras av främst historiska sångartister av rang och legendstatus.

Marguerite

OM HUR FAUST‐LEGENDEN GETT UPPHOV TILL MASSVIS AV SPÄNNANDE MUSK OCH MUSIKDRAMATIK
Den store Goethe och hans episka Faust‐drama ska nu bli en nyskriven opera‐musikal med helt annorlunda infallsvinklar på verkets tillkomst och karaktärer. Det är ingen överdrift om man påstår att Faust gett upphov till en mångfald av musikaliska opus – operor, symfonier, oratorier, kantater, burlesker och musikaler. Lasse Walldov har grävt i sina skivsamlingar och hittat ett rejält knippe intressanta musikexempel från flera av dessa Faust‐baserade tonsättningar – vissa av dem klart unika och orättvist bortglömda.

Osby 7 februari kl. 18.30  Borgen
Bromölla 2 mars kl. 19.00  Strandstugan

Funny Girl

ALLT DU BEHÖVER VETA OM EN ÄLSKAD KULTMUSIKAL OCH MÄNNISKORNA RUNT DENNA
Funny Girl är en av Lasse Walldovs favoritmusikaler. Han blev besatt av musiken 1964 när han fick LP‐skivan med Barbra Streisand och Broadway‐ensemblen i julklapp. Och när filmversionen gick upp på våra biografer 1969 blev han åter förtrollad av den tragikomiska storyn om den karismatiska Ziegfeld Follies‐stjärnan Fanny Brice. Lasse äger idag en unik samling Funny Girl‐relaterade CD. Med hjälp av dessa ämnar han berätta utförligt om Fanny Brice, revykungen Ziegfeld, samt denna musikals minst sagt problematiska tillkomst.

Svalöv 19 februari kl. 16.00 Folkets Hus

Fallet Makropulos

OM KOMPOSITÖREN JÁNACEK OCH HANS SUGGESTIVA OPEROR, DÄRIBLAND AKTUELLA FALLET MAKROPULOS
Leos Jánacek räknas definitivt som en av Tjeckiens mest betydande tonsättare, i gott sällskap med kollegorna Dvorak och Smetana. Hans operor är kanske hans största gåva till eftervärlden, däribland den suggestiva Fallet Makropulos. Men även verk som Jenufa och Kata Kabanova är mästerliga skapelser från 1900‐talets begynnelse. Lasse Walldov kommer att göra ett porträtt av Jánacek, och bland hans musikexempel finns inte minst Elisabeth Söderström rikligt representerad – tveklöst den främsta Janácek‐ tolkaren i modern tid