Lasse Walldov

Föredrag med Lasse Walldov: På turné

Marguerite

Om hur Faust-legenden gett upphov till massvis av spännande musik och musikdramatik. 
Den store Goethe och hans episka Faust‐drama ska nu bli en nyskriven opera‐musikal med helt annorlunda infallsvinklar på verkets tillkomst och karaktärer. Det är ingen överdrift om man påstår att Faust gett upphov till en mångfald av musikaliska opus – operor, symfonier, oratorier, kantater, burlesker och musikaler. Lasse Walldov har grävt i sina skivsamlingar och hittat ett rejält knippe intressanta musikexempel från flera av dessa Faust‐baserade tonsättningar – vissa av dem klart unika och orättvist bortglömda.

Bromölla 2 mars kl. 19.00 
Ängelholm 6 mars kl. 19.00
Landskrona 20 mars kl. 19.00 
Örkelljunga 3 april kl. 18.00 

Funny Girl

Allt du behöver veta om en älskad kultmusikal och människorna runt denna. 
Funny Girl är en av Lasse Walldovs favoritmusikaler. Han blev besatt av musiken 1964 när han fick LP‐skivan med Barbra Streisand och Broadway‐ensemblen i julklapp. Och när filmversionen gick upp på våra biografer 1969 blev han åter förtrollad av den tragikomiska storyn om den karismatiska Ziegfeld Follies‐stjärnan Fanny Brice. Lasse äger idag en unik samling Funny Girl‐relaterade CD. Med hjälp av dessa ämnar han berätta utförligt om Fanny Brice, revykungen Ziegfeld, samt denna musikals minst sagt problematiska tillkomst.

Fallet Makropulos

Om kompositören Jánacek och hans suggestiva operor, däribland aktuella Fallet Makropulos. 
Leos Jánacek räknas definitivt som en av Tjeckiens mest betydande tonsättare, i gott sällskap med kollegorna Dvorak och Smetana. Hans operor är kanske hans största gåva till eftervärlden, däribland den suggestiva Fallet Makropulos. Men även verk som Jenufa och Kata Kabanova är mästerliga skapelser från 1900‐talets begynnelse. Lasse Walldov kommer att göra ett porträtt av Jánacek, och bland hans musikexempel finns inte minst Elisabeth Söderström rikligt representerad – tveklöst den främsta Janácek‐ tolkaren i modern tid