American Idiot

American Idiot

MALMÖ OPERA GOES ROCK!

Sångaren Zandro Santiago (tidigare med i Dead by April) och Sahara Hotnights-trummisen Josephine Forsman står på scenen när Malmö Opera sätter upp punkbandet Green Days flerfaldigt prisbelönta Broadwaymusikal American Idiot.

American Idiot är en explosiv, känslomässigt engagerande historia om vrede, kärlek och vänskap i en värld som för evigt förändrades efter den 11 september 2001.

HANDLINGEN

Vi möter de tre vännerna Johnny, Will och Tunny som driver omkring och försöker komma underfund med vad de ska göra av sina meningslösa liv. Ska man stanna i sin trista småstadstillvaro eller söka spänning och förverkligande i storstan? Det är en explosiv, känslomässigt engagerande historia om vrede, kärlek och vänskap. Se handlingen med låtlistan

Det går en rak linje från West Side Story, via Hair och Rent, till American Idiot. En musikal om unga människor på jakt efter mening och identitet i en hård och förljugen värld.

SUCCÉ PÅ BROADWAY

När Green Days Billie Joe Armstrong skrev låtarna till American Idiot hade han klassiska rockmusikal-album som The Who’s Tommy i åtanke, och byggde upp skivan på liknande sätt, som en berättelse i flera akter. 2008 blev Tony Awards-vinnande regissören Michael Mayer så inspirerad att han kontaktade Billie Joe och föreslog att de tillsammans skulle göra teater av skivan.
 
I september 2009 iscensattes en första version av musikalen i Berkeley, Kalifornien. Succén var total, kritikerna föll i extas och säsongen fick förlängas två gånger.

I mars 2010 sattes American Idiot upp på Broadway och blev även där en stor succé. Broadway-uppsättningen tilldelades flera priser som Tony, Outer Circle och Drama Desk. Efter 422 föreställningar på Broadway gick American Idiot ut på turné i tre omgångar i USA, Kanada, England och Irland.