Sångworkshop för dig som gillar att sjunga

AKT: Sångworkshop

Är du mellan 18 och 30 och gillar att sjunga?

Kom och sjung tillsammans med andra i vår workshop! Vi träffas på operan för en kväll med röstövningar, sång och gemenskap. Workshopen är alldeles gratis!

Ledare för workshopen är Kristine Nowlain, en av Malmö Operas masterstudenter som just nu studerar musikdramatik och sång här i huset och snart är färdigbakad operasångerska. Hon tar hjälp av pianisten Johan Reis som ackompanjerar "workshopkören".

Kristine inleder med att berätta om livet som professionell sångare. Därpå följer uppsjungning och röstövningar, innan  vi ger oss i kast med sånger ur Malmö Operas repertoar, både opera och musikal. Du behöver inte vara nervös – ingen behöver sjunga solo utan alla sjunger tillsammans.

Workshopen äger rum i Bengt Hall-salen, vår orkestersal som ligger bredvid Intiman i bortre änden av operahuset. Har vi riktig tur så är stora scenen ledig, och då kan vi avsluta kvällen med att smyga in och prova på hur det känns att sjunga på en av Europas största scener!

Intervju med Kristine Nowlain

Sångworkshops ledare

AKT Sångworkshop Kristine Nowlain

 

"Det är fantastiskt kul att sjunga med andra"

 

Jag går mitt första år på Malmö Opera Academy, ett två-årigt masterprogram där jag bland annat får göra praktik på operan. Det är fantastiskt att få tillfälle att vara så mycket på operan och jobba med så många underbara och kompetenta människor. Det är verkligen inspirerande! Jag har gått min kandidat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt två år på folkhögskolor i Sverige på klassisk sång och ett år på musikteater. Jag är född och uppvuxen i San Francisco med en svensk mamma och amerikansk pappa, men bor i Sverige sedan 2012.  

 

Det bästa med workshopen som jag höll i, var att se hur folk var så taggade att vara där. Det är så häftigt att så många är intresserade och vill träffas och lära sig saker. Det var verkligen härlig energi i rummet! Jag ville hålla i workshopen för att jag tycker att AKT gör ett jättebra och viktigt arbete samt att jag tycker det är fantastiskt kul att sjunga med andra. Jag älskar att samla folk och göra något tillsammans, och skulle gärna göra workshopen igen om intresset fanns!  

"Det är vårt jobb i huset att behålla konsten aktuell"

På workshopen sjöng vi både musikal och opera, och det var en utmaning att se till att alla hängde med mig i skillnaderna. Att sjunga opera kräver en annan teknik än musikal, och för många var opera helt nytt. Det är en hel del operasångare som också sjunger musikal men kanske färre som är främst musikalartister och också sjunger opera. Det är två väldigt annorlunda tekniker och genrer! Opera kräver mer resonans som man hittar i kroppen för att få mer volym så att man kan höras över en orkester. Musikal lägger större vikt vid artistens bredd att kunna sjunga, dansa och spela teater på ett speciellt sätt. På workshopen ville jag få deltagarna att testa opera och se att klivet till att börja lära sig tekniken inte behöver vara så stort; att man måste börja någonstans om man är intresserad och vill lära sig mer!  

 

Jag tycker att AKT är ett fantastiskt projekt som är både inspirerande och viktigt! Det är så häftigt att AKT har lyckats nå så många nya människor och ungdomar som annars inte skulle ha haft en ingång i huset eller till opera/musikal. Då har fler sett hur många olika roller man kan ha i huset, förutom att stå på scen. Det krävs så många duktiga och hårt arbetande människor "behind the scenes" för att verksamheten ska fungera! Det är viktigt att operan känns välkomnande och intressant för en massa olika människor, för det är allas olika perspektiv och erfarenheter som håller konsten levande och aktuell. Det är vårt jobb i huset att behålla konsten aktuell, och om vi inte är öppna för alla kan vi knappast vara det! AKT är ett viktigt och effektivt sätt att nå fler och göra så att fler kan identifiera sig med att finnas i huset. Superviktigt!   

 

Kristine Nowlain, vokalartist & masterstudent i musikdramatik

AKT: Sångworkshop

AKT: SÅNGWORKSHOP

AKT Sångworkshop Kristine Nowlain
AKT Sångworkshop
AKT Sångworkshop
AKT Sångworkshop
AKT Sångworkshop
AKT Sångworkshop Kristine Nowlain
AKT Sångworkshop
AKT Sångworkshop
AKT Sångworkshop Kristine Nowlain
AKT Sångworkshop Kristine Nowlain