Jag är som jag är

Malmö Opera har en plats i väldigt många människors hjärtan och vi vill att alla ska känna att vi är ett hus för just ALLA. När människor får ta del av varandras berättelser, så händer något som kan förändra och fördjupa förståelsen för andra. Med vår personals berättelser vill vi inspirera och motivera dig att vara den du vill vara. 

Rickard, teateRvärd

Som teatervärd är Rickards största uppgift att ge publiken en bra helhetsupplevelse. I den ingår det att alla ska känna sig välkomna. Precis som man är. 

“Det här är min viktigaste uppgift som teatervärd, och som Rickard, att få vår publik att känna just det – att oavsett vem du är, vem du vill vara, varifrån i världen du än kommer, din ålder, din sexuella läggning, hur du ser ut, så är det här stället just det – en trygg och säker plats för dig.” 

Om du vill läsa Rickards berättelse, kan du göra det här.  

Elize, kostymtekniker och patinerare 

Elize jobbar på Malmö Opera som kostymtekniker och patinerare. Men innan hon kom till Malmö tvingades hon bryta med både familj och vänner för att få vara den hon är idag. 

“Jag känner mig trygg här. Vi är alla så olika men jag upplever att det finns en så stor respekt för varandra. Jag känner att vi är nyfikna på varandra och ser variationer av olika slag som en tillgång.”  

Om du vill läsa Elizes berättelse, kan du göra det här.

John, cellist i operaorkestern 

John är cellist och körsångare på Malmö Opera och berättar om sin medverkan i Tjajkovskijs opera Eugen Onegin, som ledde honom rätt i kärlekens famn. 

“Jag har alltid känt att jag kan vara öppen med vem jag är på Operan. Jag har egentligen aldrig behövt ’komma ut’, utan det har varit ett ’non-issue’, precis som det ska vara.” 

Om du vill läsa Johns berättelse, kan du göra det här.  

Lex, medlem i Malmö Operas ungdomsprojekt AKT

Som liten fick Lex springa runt bakom kulisserna på pappas jobb som scentekniker på Kungliga Operan i Stockholm. Som icke-binär transperson har har Lex hittat en frizon i scenkonsten där hen kan vara sig själv.

“Om du är en HBTQIA+-person som känner dig ensam så ska du veta att du alltid kan hitta värme och gemenskap inom scenkulturen, inom cosplay och i operavärlden.” 

Lex

Om du vill läsa Lex berättelse, kan du göra det här. 

Miki, påklädare 

Ett speciellt tillfälle vid en repetition av operan Aida fick Miki att fundera kring vad kärlek egentligen är, och hur vi kan ge det till varandra. 

”Levande musik gör nåt särskilt med en. Man genomströmmas av värme och lycka. Och vill man, och det tror jag att man vill, sprida denna värme och lycka vidare, så kan man omvandla den till kärlek mot sina medmänniskor.” 

Om du vill läsa Mikis berättelse, kan du göra det här.