De rivaliserande gängen Jets och Sharks slåss om makten på gatorna. Tony och Maria förälskar sig i varandra. Men Tony tillhör Jets, Maria är syster till ledaren för Sharks… Parets kamp att få älska varandra i en värld full av fördomar, hat och våld är lika hjärtslitande som aktuell. Det blir en fartfylld uppsättning med dans och hisnande stunts. För nyöversättningen står Jason "Timbuktu" Diakité.

“Att säga att det svänger om West Side Story vore en underdrift.” 

Sydsvenskan

 

– Ser du inte att han är en av dem?

– Nej, jag ser bara honom.

West Side Story blev den moderna musikalens genombrott. Leonard Bernsteins musik och Stephen Sondheims sångtexter skapade oförglömliga musikalpärlor. Handlingen bygger på Shakespeares Romeo och Julia och utspelar sig i gängmiljö på New Yorks västsida i slutet av 1950-talet.

Musikalen var den första som framhävde dansen som berättande element, bland annat med koreograferade slagsmålsscener. I Malmö har vi lagt mycket krut på att hitta riktigt bra dansare. Och vi har inte bara en koreograf, utan även en stuntkoordinator.

Toppteam

Den danske toppregissören Kasper Holten leder ett team som bland annat består av kostymdesignern Anja Vang Kragh, som tidigare arbetat med John Galiano för Dior och med Stella McCartney, samt Signe Fabricius, känd världen över för sina nyskapande koreografier.

Scenografin av Steffen Aarfing är en hög konstruktion som fyller hela vridscenen och hela scenöppningens höjd. Den påminner om en byggarbetsplats med halvt påbörjade höghus, balkar och avsatser. Här kan artisterna springa, hoppa och klättra medan vridscenen snurrar.

West Side Story brukar kallas för den första moderna musikalen. Malmö Operas version är ytterligare uppdaterad med en ny översättning, gjord av artisten, författaren med mera Jason “Timbuktu” Diakité.

Huvudrollerna Maria och Tony sjungs av operasångerskan Frida Johansson, som härom året gjorde ett starkt porträtt av Gerda i Snödrottningen och musikalartisten Anton Zetterholm som sjöng Raoul, greve de Chagny, i Fantomen på Operan på Cirkus härom året efter stora roller i Tyskland och en hyllad West End-debut.

#westsidestorymalmö

 

Svensk översättning Jason "Timbuktu" Diakité
Dirigent Magnus Fryklund/Jakob Hultberg
Regi Kasper Holten
Koreografi Signe Fabricius
Stuntkoordinator Seth Ericson
Scenografi Steffen Aarfing
Kostym Anja Vang Kragh
Video Luke Halls
Ljus Åsa Frankenberg
Ljud Anders Ekstedt

JETS
Tony
Anton Zetterholm/Jonas Schlyter (22, 23 nov, 2, 7, 8 dec)
Riff Patrik Riber
Anybodys Sara Lehmann
Action Oscar Pierrou Lindén
Baby John Magnus Kofoed
A-rab Oskar Kongshöj
Diesel Pontus Wonkavaara
Snowboy Marcus Elander
Big Deal Tommy Englund
Velma Andrea Schirmer
Graziella Elina Westberg

SHARKS
Maria
Frida Johansson
Anita Kitty Chan
Bernardo Suad Demirovic
Chino Alvaro Estrella
Pepe Alexandro Duchén
Luis Ali Haydar
Juano Luc Boris André 
Indio Rai del Valle
Rosalia Natasja Jean Charles
Fransisca Paula Santa Eufemia
Consuelo Sara Östberg Diakité
Adam Tocuyo (on stage swing)

VUXNA
Shrank
Michael Jansson
Doc Erik Gullbransson
Glad hand/Krupke Jonas Schlyter

Malmö Operaorkester

“Att säga att det svänger om West Side Story vore en underdrift.”

Sydsvenskan
 

“En story med tidlös tragik.”

Dagens Nyheter

 

“HBO Nordic borde genast skicka ner ett filmteam till Malmö för att föreviga uppsättningen.”

Smålandsposten

 

”Musik- och dansnumren är mäktiga.”

KvP/Expressen

 

”Det svenske operahus vil blive en stadig vigtigere aktør i dansk kulturliv.”

Iscene.dk

 

”Flot, fejende, betagende, moderne, klassisk, dobbeltbundet, dekonstruktivistisk, hjerteskærende og underholdende.”

Kulturkupeen.dk

 

“En helstøbt oplevelse.” 

Politiken 

 

“Det är svårt att sitta stilla när de stridande gängen möts i den maffiga mambon, i ett "dansintegrationsprojekt" (tack Jason Timbuktu Diakité för den fyndiga nyöversättningen!).” 

SvD 

 

Rekommenderad ålder: från högstadiet

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar. Slutsålt!

Pris: 100 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

 

 

Oscar Pierrou Lindén framför Nånstans på Galakvällen 24 maj