Schlagt sie tot!

Schlagt sie tot! är en opera om reformationen och Martin Luther. Med tidens nya medium boktryckarkonsten nådde han ut med sitt budskap och hade till en början stor framgång. Men när ett blodigt bondeuppror bryter ut fäller han de ord som sedan kom att förfölja honom: Schlagt sie tot! – Dräp dem!

Alla har en bild av Martin Luther. I Sverige tenderar vi att förknippa honom med stränghet och arbetsmoral, medan man i Tyskland snarare ser honom som en levnadsglad fyr som drack öl och vin och älskade musik. Helt klart är dock att han och flera personer i hans närhet har haft enorm betydelse för hur Europa formades.

Välkända psalmer

Martin Luther skrev ett 40-tal koraler, många av dem välkända psalmer som vi sjunger än idag. Tonsättaren Bo Holten har baserat operan på Luthers egen musik och komponerat musiken kring dessa koraler. I operan förekommer många stora körpartier och både Operakören och Barnkören medverkar.

En värld i förändring

Eva Sommestad Holtens libretto skildrar en värld i våldsam förändring. Vår samtid, där religion, apokalyptiska stämningar och hårda utspel ligger högt på dagordningen, har klara paralleller med Europa för 500 år sedan. Operan fokuserar på tidens dramatiska händelser och sätter Luthers teologiska uppror i ett både mänskligt och politiskt perspektiv.

Det vi nu kallar reformationen startade när Luther 1517 spikade upp sina 95 teser på porten till slottskyrkan i Wittenberg – universitetets anslagstavla. Han ville starta en debatt om kyrkans alltmer hämningslösa försäljning av avlatsbrev, där folk betalade dyrt för syndernas förlåtelse och för att slippa skärselden. 

Konstnärligt team

Operan uruppförs i regi av teaterikonen Peter Oskarson. Musikaliskt ansvarig är Patrik Ringborg, en av Sveriges internationellt mest efterfrågade dirigenter. Scenografi och kostym av Peter Holm som jobbat mycket med bland annat Stockholms Stadsteater och Dramaten.

PRODUKTIONSTEAM

Översättning till tyska Jana Hallberg
Dirigent Patrik Ringborg
Regi Peter Oskarson
Koreograf Caroline Lundblad/Frauke
Scenografi & kostym Peter Holm
Ljus Per Sundin

ROLLER

Martin Luther Dietrich Henschel
Philip Melanchthon Thomas Volle
Georg Spalatin/Martin Bucer Jakob Högström
Lucas Cranach Reinhard Hagen
Barbara Cranach Inger Dam Jensen
Kurfurst Fredrik den Vise/Johannes Oecolampadius Bengt Krantz
Lantgreve Philip av Hessen Ole Aleksander Bang
Erasmus av Rotterdam/Huldrych Zwingli  Stefan Dahlberg
Andreas Karlstadt Magnus Loftsson
Katharina von Bora Emma Lyrén

Malmö Operaorkester

Malmö Operakör

Malmö Operas barnkör

Kalender för Schlagt sie tot!

maj 2019
Lördag 11 Maj 18:00 Schlagt sie tot! Laddar... Köp biljetter
Torsdag 16 Maj 19:00 Schlagt sie tot! Laddar... Köp biljetter
Söndag 19 Maj 16:00 Schlagt sie tot! Laddar... Köp biljetter
Söndag 26 Maj 16:00 Schlagt sie tot! Laddar... Köp biljetter
Tisdag 28 Maj 19:00 Schlagt sie tot! Laddar... Köp biljetter
juni 2019
Lördag 1 jun 18:00 Schlagt sie tot! Laddar... Köp biljetter