Operaverkstans föreställningar

Förvandlingar

Förvandling är en nyckel till teaterns magi. Inför våra ögon förvandlas den tomma scenen till en värld där allt kan hända, där artisten kan förvandlas till en gud, en drake eller en liten mus.

För över 2000 år sedan skrev den romerske författaren Ovidius en bok om förvandlingar, Metamorfoser. Den handlar om hur såväl gudar som människor byter gestalt till djur, växter eller förvandlas på annat sätt till oigenkännlighet. Förvandlingarna kan ske av yttre tvång eller inre nödvändighet. Flera av berättelserna handlar om hur olika fenomen har uppstått, som till exempel ekot och årstiderna. Vissa berättelser handlar om konsekvenser av mänskligt beteende; till exempel hur en egenkär yngling blev till en narciss och den dumma kung Midas fick åsneöron. Ovidius metamorfoser har kommit att betyda oerhört mycket för konstnärer genom tiderna. Referenser till hans förvandlingar förekommer fortfarande i vår samtida konst och kultur samt i vårt språk.

Säsongen 2017/2018 inspireras Operaverkstans arbete av dessa berättelser. De återkommer i våra föreställningar, men också i våra samarbeten och fördjupningsprojekt. Tillsammans med Sommarscen Malmö och barn från Drömmarnas hus kommer vi att titta närmare på några av de mest spännande förvandlingarna.

MARIA SUNDQVIST
konstnärlig ledare, Operaverkstan

Titanias älvteater

Guldet

Var är du Proserpin?