Fördjupning

-En (o)pedagogisk verkstad

Vid sidan av vår huvudverksamhet - att göra föreställningar för barn och vuxna - sysslar vi också med mycket annat. Vi ser oss som en konstnärlig och pedagogisk resurs som gör konstnärliga och pedagogiska samarbeten med skolor, kulturskolor och många andra.

Inspirationsträffar och inspirationsmaterial

Lärare och pedagoger inbjuds till inspirationsträffar i anslutning till våra föreställningar. Avsikten är att fördjupa kunskapen om våra föreställningar och att förmedla idéer om hur pedagogerna själva kan förbereda sina elever inför teaterbesöket. 

Se en film om inspirationskvällen som vi hade inför Drottningens juvelsmycke.

Titta bakom kulisserna

TBK är ett koncept som Operaverkstan tagit fram som fördjupning och förberedelse inför ett teaterbesök. Målsättningen är att i en underhållande form kika in i teaterns magiska värld och lära mer om operans arbetsformer och olika yrkesgrupper. Vad gör t.ex en librettist eller en inspicient? 
Publiken får vara med om röst- och kroppsuppvärmning, musikaliska och sceniska repetitioner tillsammans med repetitör och artister.
Under ledning av regissören byggs karaktärerna upp och publiken får vara med och påverka situationen på scenen.
Vid ett besök i logerna får vi se artisterna förvandlas till sina rollgestalter, med hjälp av kostym och mask.
Scenografens arbete presenteras med skisser och modeller och vi får känna på rekvisita, t.ex ett låtsasbröd i stort format.
Som avslutning får vi se den inrepeterade scenen i färdigt skick, med ljus och allt.
Törnrosens teater är ett exempel på en Titta-bakom-kulisserna-föreställning.

Skolbesök

I samband med våra föreställningar erbjuder vi ofta ett förbesök ute i skolorna.
Från Operaverkstan kommer antingen en kulturpedagog, sångare, skådespelare eller musiker ut till klassrummet. Syftet är att skapa ett närmare möte med barnen, och höra vad de har för tankar och idéer.
Vi presenterar oss och vad vi gör, och sedan berättar vi om opera i allmänhet och om den aktuella föreställningen i synnerhet. Ibland kanske vi sjunger en sång, ibland en liten teaterövning och ibland visar vi upp någonting annat från teaterns värld. Barnen får möjlighet att fråga om allt de funderat på kring opera och teater.
Ett normalt förbesök tar ca 40 min.