Tusen och en natt handlar om Sjeherazade, som natt efter natt berättar sagor för den dystre sultanen Sjahriar för att rädda sitt liv. Varje gryning slutar hon berätta när det är som mest spännande. Sultanen kan inte göra annat än att låta henne leva, bara en natt till, för att få höra slutet på sagan. Så snart en berättelse är slut finner hon genast en ny, ännu mer fantastisk och häpnadsväckande. Sakta väcks nyfikenheten och lusten att lyssna hos sultanen och han fylls av viljan att veta vad som händer sedan. Sjeherazade återger honom färgerna, fantasin och livsglädjen och efter tusen och en natt kapitulerar sultan Sjahriar. Han gör Sjeherazade fri och förklarar henne sin kärlek. 

Denna väv av berättelser innehåller förutom Sjeherazades egen saga bland annat  den om Anden i flaskan och Sagan om Prins Ahmed och fen Paribanu.

Sagokalendern 2015

Vi vill slå ett slag för sagor och det muntliga berättandet. I vår julkalender kan du från den 1 till 24 december försvinna bort en stund i sagans värld. Sagoberättare är Hillevi Björnsson, ljudtekniker Magnus Hultman och illustrationer av Anna Björklund. 

Tusen och en natt

Sjeherazade gifter sig med kung Sjahriar. Kungen, som är mycket ledsen efter att ha blivit sviken, har tidigare avrättat alla som han gift sig med. Folket är djupt bedrövat. Sjeherazade har en plan om att hennes sagor kan rädda henne från döden. Systern Doniazade tror på henne och hjälper henne, men deras pappa gråter. Efter bröllopet börjar Sjeherazade berätta...

Sagan om fiskaren och anden  En fattig fiskare får ingen fångst och hans barn svälter. En dag får han en kruka i sitt nät. I krukan bor en ande. Anden har varit i krukan i hundratals år och är jättearg. Han säger att fiskaren får välja på vilket sätt han ska dö. Fiskaren lurar in anden i krukan igen. Anden lovar fiskaren att när han släpper ut honom igen ska han göra honom rik. Fiskaren får nu massor med fisk i sitt nät och hans barn kan sälja fiskarna och köpa mat för pengarna.

...Kung Sjahriar har trots allt blivit lite nyfiken på sagorna och låter Sjeherazade fortsätta att berätta. Hon berättar en kavalkad av sagor...

Aladdin och den underbara lampan, Parisade, Trollhästen, Den kinesiska prinsessan, Sinbad Sjöfararen, Ali Baba och de fyrtio rövarna

...Efter att ha berättat sagor under tusen nätter är Sjeherazade helt utmattad och har ingen kraft kvar. Men kungen vill höra en saga till. Sjeherazade, som nu knappt orkar tala, berättar...

Sagan om prins Ahmed och fen Paribanu  Fen Paribanu blir förälskad i en människa, prins Ahmed. Men Ahmed är, liksom hans två bröder Ali och Hussein, förälskad i prinsessan Nurunnihar.  Alla tre vill gifta sig med henne. Den som skaffar henne den vackraste gåvan vinner henne. Paribanu förklär sig och säljer magiska gåvor till prinsarna; en flygande matta, ett elfenbensrör man kan se vad man önskar i och ett äpple som kan uppväcka från det döda. De tre magiska tingen gör att prinsarna tillsammans hinner rädda prinsessan, som blivit sjuk, från att dö. Alla gåvor är lika fina, så prinsarna får istället tävla i att skjuta pil. Vem kan skjuta längst? Ali skjuter längst och gifter sig med Nurunnihar. Hussein beslutar sig för att ägna sig åt Gud och blir en dansande dervisch. Ahmeds pil försvinner och han ger sig ut för att leta. Det är Paribanu som tagit pilen för att han ska komma till henne. Ahmed blir förälskad i Paribanu.

...Efter tusen och en natt med många sagor har kung Sjahriars hjärta äntligen fyllts av livslust och kärlek. Sjeherazade får leva och Sjahriar är lycklig igen.  

I rollerna

Sjeherazade: Emma Lyrén
Sjahriar: Tor Lind
Storvisiren: Ola Simonsson
Anden: Anton Ljungqvist
Fiskaren: Tobias Rudåker
Nurunnihar: Sara Ekman
Husein: Andreas Eldeen
Ali: Aláa Rashid
Ahmed: Wiktor Sundqvist
Paribanu: Negar Zarassi
Doniazade: Åsa Sjöblom

Malmö Operaorkester
Malmö Operas Barnkör
Malmö Latins danselever

Bandaorkester

Oud: Ali Sabah
Kamancheh:  Hedda Heiskanen
Slagverk:  Lars Ljungberg

Konstnärligt team

Musik: Daniel Fjellström 
Libretto: Vanja Hamidi Isacson
Scenografi:  Eva Sommestad-Holten
Kostym:  Leif Persson
Ljud: Peter Dahlström
Ljus:  Karl Svensson
Koreografi:  Ola Hörling
Regi:  Maria Sundqvist
Dirigent:  Christoffer Nobin

"… en klart lysande present till Malmöbor och skåningar i alla åldrar i mörk midvintertid."

/Skånska Dagbladet
 

"Det är svårt att inte förtrollas.” 

/Helsingborgs Dagblad
 

"Ett allkonstverk"

/Sveriges Radio
 

"Kollektiv triumf"

/Expressen
 

"... berättelsens kraft rungar ända ut på gatan." 

/Sydsvenskan
 

"Tusen och en Natt – succé för familjeföreställningen på Malmö Opera"

/Operalogg