Musiker från Malmö Operaorkester

Fredagskonsert: Brahms

Johannes Brahms musik är ena stunden lika storslagen och yvig som hans väldiga skägg, för att i nästa bli mjuk och innerlig. Malmö Operas kör och orkester får utnyttja hela sitt stora klangliga spektrum och sitt rika uttrycksregister i två sånger om människans mödosamma lott på jorden och den himmelska frid som väntar, och den både himlastormande och lyriska tredje symfonin.  

Fördjupning

Brahms grubblade ständigt över de stora frågorna och var alltid upptagen av tankar på döden. Men han fruktade den inte, snarare tvärtom. För honom var det jordelivet som innebar sorg och svårigheter, döden tycktes enklare och vilsammare. Till sånger och körmusik valde Brahms gärna texter som handlade om en fridfull tillvaro på den andra sidan. 

Här var han tyngd av ångest. 
Där skall han njuta evig frid och glädje. 

Så lyder en rad ur Begräbnisgesang  - Begravninghymn av 1500-talspredikanten Michael Weisse. Det låter som om koralmelodin också kom från Weisses tid, men den är Brahms egen. Begräbningsgesang är bara 7 minuter lång, men innehåller under den korta tiden allt från sorg och fruktan till hopp och förtröstan, och kan ses som en förstudie till Brahms väldiga Requiem som kom 10 år senare. Inte minst kan vi känna igen de ödesmättade pukorna, som också mullrar vidare i Schicksalslied – Brahms tonsättning av Hyperions Ödessång ur Friedrich Hölderlins roman. Människans framtid såg mörk ut, tyckte Hölderlin.  

Gudarna, de vandrar med lätta steg i det himmelska ljuset, men människan är det givet att aldrig finna ro. Ständigt ska hon kastas mot klipporna i livets brusande vattenfall. Men efter den obarmhärtiga behandlingen avslutar Brahms med  himmelskt ljuva och trösterika klanger. 

Den tredje symfonin inleds med ett lidelsefullt utrop som bygger på tonerna F-Ab-F, efter det musikaliska mottot Frei aber Froh (Fri men glad) som Brahms antog som ett svar på gode vännen Joseph Joachims F-A-E, Frei aber einsam (Fri men ensam). Brahms behövde inte vara ensam, han hade ständig kontakt med Clara Schumann, som var hans vän och mentor, och förmodligen mer än så. Som alltid ville Brahms höra Claras åsikter om den nya symfonin. Hon kunde vara mycket vass i sin kritik, men denna gång hade hon bara lovord, ”varje sats är som ett hjärtslag, som en juvel!”. Tredje symfonin har blivit ett av Brahms mest älskade verk, och den melodiösa tredje satsen har sjungits bl.a. av Frank Sinatra i balladen Be my Love och av Jane Birkin med texten Babe alone in Babylone

J. Brahms (1833 – 1897)

Begräbnisgesang op 13, kör och blås, 2 ob, 2 kl, 2 fg, 2 hr, 3 trb, tuba, timp (1858)

Schicksalslied op. 54, kör och orkester (1871) 

Symphony Nr 3, F-dur op 90 (1883) 

 

DIRIGENT David Niemann
Malmö Operaorkester 
Malmö Operakör 

Tragos och piazzan i kvällskymning

Kom i stämning en timme innan konserten. Slå dig ner i foajén och njut av levande musik och något gott att äta och dricka.
• Tapastallrik med ost, oliver, charkuterier och bröd (finns även ett vegetariskt alternativ, välj det som en pristyp när du bokar). Dryck köper du själv i foajébaren.
• Kaffe med morotskaka (laktosfri) i pausen

PRIS 220 kr
Om du inte köpt tapastallrik i samband med biljettköp, boka här

För eventuella matallergier kontakta bokning@malmoopera.se och uppge namn, bokningsnummer och datum.