Teatervärd

Nada Kovacevic

På Malmö Opera sedan 2012

»Varje gång den röda lampan lyser är det en extra kick.
Hela huset bubblar

Finns det stamkunder på Malmö Opera?
— Absolut! De är förtjusta i huset och kommer tillbaka gång på gång. En del är äldre och har kanske sett föreställningar här i 40 år. Men det är också kul att se att det kommer en ny generation. Som på American Idiot, det var en helt annan publik än den vi brukar ha. En del av dem hade säkert aldrig tänkt att de skulle komma till Malmö Opera. Men spelar man rätt sak, så finns det nog ingen som inte kan komma hit.

Vad är den vanligaste fördomen?
— Jag tror många förknippar opera med »fint folk« och det är svårt att komma ifrån. Jag tänkte nog själv så innan jag började här. Man kan nog ha en kärlek till musik och till teater och ändå tycka att själva huset kan verka avskräckande. Men så fort man varit här en gång så tycker man det är fantastiskt.

Vad är roligast med jobbet som foajévärd?
— Att huset är välbesökt och folk reser över halva landet för att se en föreställning här. Det är helt fantastiskt. Varje gång den röda lampan lyser är det en extra kick. Hela huset bubblar.

Vilken föreställning verkar folk ha gillat mest, sedan du började här?
— Evita. Och Doktor Zjivago. Sanna är verkligen folkkär.

Vilken tycker du själv har varit bäst?
— Miss Saigon. Slutscenerna i musikalerna knäcker mig varje gång. Som slutscenen i Evita, när Charlotte Perrelli sjöng, jag fick rysningar i kroppen varenda gång. Det är något speciellt med det. Jag kan böla, det kan jag.