Synopsis

Mitridate

Prolog 

Mitridate, kungen av Pontos, ligger i krig med romarna och har förlorat ett stort slag. För att testa sina söners lojalitet låter han Arbate, guvernören av Nymphæum, meddela att kungen har dött i strid.  

Akt I 

Arbate svär lojalitet till Sifare, Mitridates yngre son. Sifare är i konflikt med sin äldre bror Farnace, på grund av hans starka band med fienden, romarna.  

Mitridates trolovade Aspasia ber Sifare om hjälp att undkomma Farnace, som vill gifta sig med henne nu när han tror att fadern är död. Sifare lovar att hjälpa henne och avslöjar samtidigt att han älskar henne. 

Farnace uppvaktar Aspasia intensivt, men hon avspisar honom med stöd av Sifare. De nås av nyheten att Mitridate lever. Arbate ber bröderna lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan och de kommer överens om att dölja sina känslor för Aspasia. I hemlighet konspirerar Farnace med den romerska legionären Marzio för att störta Mitridate. 

Mitridate anländer tillsammans med prinsessan Ismene som han vill att Farnace ska gifta sig med för att stärka alliansen med hennes far, kungen av Prathia. Ismene är förälskad i Farnace men anar att något inte står rätt till. Arbate berättar att Farnace uppvaktar Aspasia och Mitridate svär att hämnas. 

Akt II 

Farnace hånar och hotar Ismene. Hon berättar det för Mitridate som föreslår att hon ska gifta sig med Sifare istället. Mitridate vill skynda på sitt äktenskap med Aspasia men hon tvekar och han förstår att hon är otrogen. Aspasia avslöjar för Sifare att hon älskar honom men de kommer överens om att skiljas åt för att rädda sin ära och Sifare planerar att ge sig av. 

Mitridate är medveten om Farnaces förräderi. Torts att Marzio erbjuder fred, låter Mitridate arrestera Farnace som ska avrättas. Ismene vädjar för prinsen, som erkänner sin skuld men också drar in Sifare. Mitridate lurar Aspasia att avslöja sin kärlek till Sifare, och svär att nu också hämnas på sin andra son. 

Akt III 

Ismene, som fortfarande älskar Farnace, försöker övertyga Mitridate att förlåta Aspasia. Romarna attackerar och Mitridate ger sig av till striden. Aspasia funderar på att ta livet av sig med gift. Sifare, som också vill dö, ger sig av för att strida med fadern. Marzio befriar Farnace och lovar att han ska få regera över Nymphæum. Men Farnace ångrar sig och beslutar sig för att stötta sin far. 

Mitridate är besegrad och kastar sig på sitt svärd för att inte bli tillfångatagen. Innan han dör ger han Sifare och Aspasia sin välsignelse och förlåter Farnace, som går med på att gifta sig med Ismene. Alla fyra svär att befria världen från romarna. 

Tillbaka till Mitridate