Detta är Malmö Opera

Möt teaterchefen Michael

 

Du blir vd och konstnärlig ledare 1 juli 2017. Vad vet du om Malmö och om Malmö Opera?

Michael Bojesen: Jag växte upp i Köpenhamn och har sett Skåne som en god granne i hela mitt liv. Jag älskar Malmö och har dessutom många gånger dirigerat Lunds Studentsångare. De senaste fem åren har jag kommit hit till Malmö Opera och alltid blivit väldigt imponerad av den konstnärliga nivån.

Kommer det att bli svårt att administrera en säsong som planerats av din företrädare?

Michael Bojesen: Nej, det kommer att bli lätt. Det kommer bli en väldigt hög musikalisk nivå. Vi har en tämligen okänd opera på hösten, Lakmé, och det kan vara utmanande att hitta publik till en så okänd titel. Men jag tror den kommer intressera en hardcore operapublik, som också kan komma över från Köpenhamn. Många har nog hört Blomsterduetten, den användes i en känd flygbolagsreklam och i några filmer, som Bowie-filmen The Hunger och True Romance.

Hur ser Malmö Opera ut om tre år?

Michael Bojesen: If it ain’t broken, don’t fix it! Jag hoppas att det är möjligt att fortsätta den succé som är Malmö Opera. Men som kulturinstitution har man också ett stort ansvar. Många människor blir rädda bara de hör ordet opera, de vet inte vad det är. Men alla människor vet vad sång är, alla människor har ett behov av att uttrycka sig vokalt. Jag vill göra Malmö Opera till ett sångens hus. Vi har redan breddat oss, många hus spelar bara opera, här gör vi också musikal. Jag vill fortsätta den utvecklingen.