I hjärtat lever drömmen

Scenen fylls av undersköna toner när öst möter väst i operan Lakmé. I hisnande vackra koloraturer skildras kärleken mellan den indiska brahmindottern Lakmé och den engelska officeren Gérald. 

Lakmé på Malmö Opera

Title Text: 
Lakmé på Malmö Opera

 

Lakmé är den franske kompositören Léo Delibes mest kända opera. Många känner igen den vackra Klockarian, ett virtuost sångnummer bemästrat av giganter som Maria Callas och Joan Sutherland. Även Blomsterduetten (flitigt använd i British Airways reklam) hör till operavärldens mest kända och älskade musikstycken.

Gudinnefigur
Handlingen utpelar sig i Indien i slutet av 1800-talet. Upphöjd till en slags gudinnefigur lever Lakmé instängd i ett tempel. Hennes fromme och stränge far brahminen, är i hemlighet ledare för en motståndsrörelse mot den brittiska ockupationen. När en grupp britter tränger sig in på det heliga tempelområdet svär han att hämnas. Vad han inte vet är att ljuv musik har uppstått mellan Lakmé och den engelska officeren Gérald.

Lakmé slits mellan sina känslor för Gérald och lojaliteten till sin religion och sitt land. I hjärtat lever drömmen om en kärlek som inte känner några gränser. Men skiljelinjen mellan det indiska folket och de engelska kolonisatörerna är knivskarp och obeveklig. Verkligheten gör sig alltmer påmind och Lakmé inser att deras kärlek inte har någon framtid i ett samhälle präglat av ojämlikhet och fördomar.

Möt morgondagens stjärna
Mångfaldigt prisbelönta sopranen Svetlana Moskalenko, som spelar Lakmé, är ny på Malmö Opera. Hon är ung, bara 31 år, och utbildad på Konservatoriet i St Petersburg av Tamara Novichenko, som också var Anna Netrebkos lärare. Hon spås en lysande framtid.

Regissören Nicola Raab är född i Tyskland, men har världen som sitt arbetsfält. Hennes Othello på Det Kongelige i Köpenhamn belönades med Reumert-priset för Bästa danska operaproduktion 2013. Läs en intervju med Nicola Raab

Philippe Auguin är chefsdirgent vid Washington National Opera, ett av de största operahusen i USA, samt The Kennedy Center Orchestra i Washington DC, USA. I inledningen av sin karriär var han assisterande dirigent till Herbert von Karajan och sir Georg Solti. 

Radiosändningar

Premiären sändes direkt i SR P2. Lyssna på Opera i P2 
Sänds i DR P2 lördag 14. okt kl. 19.20.

PRODUKTIONSTEAM

Scenografi: Anne Marie Legenstein
Kostym: Gesine Völlm
Ljus: Zerlina Hughes
Video: Martin Eidenberger
Regi: Nicola Raab
Dirigent: Philippe Auguin (7, 12, 19, 21, 24, , 4, 9, 12 nov)/Magnus Fryklund (15 okt, 31 okt)

ROLLER

Lakmé: Svetlana Moskalenko/Beate Ritter (Moskalenko 7, 12, 19, 24 okt, 4, 9 nov/Ritter 15, 21, 31 okt, 12 nov)
Gérald: Leonardo Ferrando
Nilakantha: Taras Shtonda
Mallika: Matilda Paulsson 
Ellen: Julie Mathevet  
Rose: Laine Quist  
Frédéric: Jakob Högström
Miss Bentson: Maria Streijffert
Hadji: Eric Lavoipierre
Spåman: Tobias Nilsson
En kinesisk köpman: Jacob Wistrand
En indisk polis: Thomas Hildebrandt

Malmö Operakör & Malmö Operaorkester

Akt I   
Brahminen Nilakantha är en svuren motståndare till landets inkräktare som förbjudit honom att utöva sin religion. Han har gjort sin dotter Lakmé till en gudinnefigur och håller henne borta från yttervärlden. När brahminen ska på möte för att förbereda morgondagens fest till gudarnas ära låser han in Lakmé och låter Mallika och Hadji vakta henne. Ensamma drömmer väninnorna sig bort till en flod omgiven av vackra blommor. 

Ett sällskap engelsmän bryter sig in på området. De ser inget farligt – förutom några giftiga blommor – men Frédéric inser att de brutit sig in hos den upproriske brahminen. Han berättar om Nilakanthas vackra dotter Lakmé. Gérald blir intresserad, trots att hans fästmö Ellen är med. Ellen får syn på blomgirlanger som Lakmé tillverkat till gudarna. När de övriga i sällskapet går stannar Gérald kvar för att teckna av blommorna och gör sig samtidigt en drömbild av Lakmé. Snart kommer Lakmé med ett fång blommor.

När Lakmé inser Géralds närvaro ropar hon till. Mallika och Hadji kommer rusande men Lakmé skickar iväg dem. Lakmé bannar främlingen för att han brutit sig in men Gérald överöser henne med kärleksförklaringar. De förälskar sig i varandra. 

Brahminen är i antågande och Lakmé övertalar Gérald att gå. Nilakantha, som ser att någon gjort intrång, uttalar en dödsdom över förövaren. 
 

Akt II
Miss Bentson har kommit ifrån sitt engelska sällskap i vimlet på marknadsplatsen. Efter stängningsdags återses sällskapet och lägger märke till en tiggare.

Eftersom Lakmé inte vill avslöja för sin far vem främlingen är drar Nilakantha slutsatsen att det är en älskare. Brahminen har klätt ut sig till tiggare och tvingar Lakmé att sjunga för att locka fram Gérald.Till slut hör Gérald henne, kommer fram och avslöjar därmed sig. Brahminen vet nu vem främlingen är. Tillsammans med sina anhängare gör han upp en plan för att döda Gérald. 

Lakmé är under tiden med Hadji, som känt Lakmé sen barnsben. Han säger att han hjälper henne med det hon så önskar. Lakmé och Gérald möts. Paret inser sina olikheter men drömmer ändå om en möjlig framtid tillsammans i kärlek.

Festligheten till gudarna startar. I folkmassan tar sig Nilakantha fram till Gérald och knivhugger honom. 
 

Akt III
Lakmé har läkt Géralds sår. Om han tidigare tvekat något bryr han sig nu enbart om Lakmé. De är lyckliga. Utanför hörs unga par gå till en helig källa vars vatten ger evig kärlek. Lakmé går för att hämta av källvattnet till dem.  Medan hon är borta kommer Frédéric som påminner Gérald om verkligheten. 

När Lakmé återvänder med det heliga vattnet märker hon att Gérald är förändrad. När Gérald åter påminns om verkligheten äter Lakmé en giftig blomma. Sedan dricker båda av vattnet som förbinder dem för evigt. När Nilakantha hittar Lakmé tillsammans med Gérald är hon döende. Hon hinner berätta att Gérald druckit av källans vatten och därför är välsignad av gudarna. 

Rekommenderad ålder: från högstadiet och uppåt

Skolbiljetter
Begränsat antal biljetter på vardagar tisdagar - torsdagar.

Pris: 70 kr

Frågor och bokningar via skolombud@malmoopera.se alt 040-20 85 00

 

INFÖR BESÖKET

Upplevelsen blir mycket bättre om man är väl förberedd och vet vad som ska hända när man kommer till teatern. Även en liten kort genomgång gör skillnad, så ge gärna dig och dina elever en liten stund innan ni kommer till oss.

• Låt er inspireras! Här på hemsidan finns handlingen och ofta bilder, filmklipp och inspirationsmaterial som ni kan använda er av.

• 45 minuter innan föreställningen börjar har vi en introduktionskvart i övre foajén. Ta gärna med dig dina elever och lyssna på den.

• Kom i god tid så att ni hinner anmäla er, hänga in ytterkläderna i garderoben och göra toalettbesök.

• Anmäl er hos foajévärden när ni kommer. Värden, som du hittar vid disken till höger om Thaliastatyn i nedre foajén, hänvisar er till era platser och svarar på frågor. I salongen är det du som lärare som har ansvaret. (Skulle det bli stökigt och du behöver stöd finns värdarna i foajén.)

• Om du går med elever som inte är vana teaterbesökare och kan det vara bra att gå igenom hur det fungerar vid ett teaterbesök (se nedan).

• Om du har frågor eller funderingar kring ert besök eller önskar material som affischer och flyers, tveka inte att höra av dig.

 

UNDER BESÖKET

• Det finns inga krav på klädsel. Kom som ni är! Häng av er ytterkläderna i garderoben, det kostar ingenting.

• En klocka ringer i foajén när det är dags att gå in och sätta sig i salongen. Första ringningen är 15 min innan föreställningen börjar.

• Gå på toaletten innan föreställningen eller i pausen. Att springa ut och in i salongen stör andra besökare och inte minst artisterna på scenen – de ser allt som händer i publiken.

• Mobiltelefoner ska vara avstängda under föreställning. Skärmljuset kan vara störande och även om ljudet är avstängt kan vår elektroniska utrustning påverkas.

• Man får inte fotografera eller spela in under föreställning. Det beror dels på att det stör, men det handlar också om upphovsrätt till musik, kostym, scenografi med mera.

• Måste man vara helt tyst under föreställningen? Man får så klart inte sitta och prata, men publikens reaktioner är viktiga för ensemblen på scenen. Reagera gärna på det som händer men använd ditt sunda förnuft och visa hänsyn till andra besökare i salongen.

Lyssna på BLomsterduetten från galakvällen i Maj

 

Sångkonst på hög nivå

Carlhåkan Larsén, HD/Sydsvenskan

 

Men sången. Ukrainska basen Taras Shtonda, tenoren Leonardo Ferrando från Uruguay och i synnerhet ryska sopranen Svetlana Moskalenko. Hon har höjd, säkerhet, lätthet, kärna och elegans.

Per Feltzin, Sveriges Radio 

 

Sången och scenografin är värd resan till Malmö.

Søren Schauser, Berlingske

 

Andlöst vacker

Charlotte Wiberg, Kvällposten/Expressen

 

Svetlana Moskalenko är ensam anledning att vallfärda till Malmö. Hennes sopran är ­makalöst vacker, och de ­hisnande koloraturerna är inte bara osannolikt perfekta utan också skimrande färgrika.

Lennart Bromander, Aftonbladet

 

Sensuell och välklingande

Thomas Michelsen, Politiken

 

Ljuv och sagolikt vacker musik!

Martin Lagerholm, Kristianstadsbladet​