Fredagskonsert – 5 juni

Prisoner of the state The New York Philharmonic

David Lang prisoner of the state
Samproduktion med bl a New York Philharmonic

Solister
Claron McFadden (sopran)
Jarrett Ott (baryton)
Alan Oke (tenor)
Davóne Tines (basbaryton)

Herrarna ur Malmö Operakör
Malmö Operaorkester

Dirigent Steven Sloane

prisoner of the state 

Prisoner of the state (statens fånge) är en nyskriven opera om en kvinna som förklär sig till fångvaktare för att kunna rädda sin make ur det fängelse där han av politiska skäl oberättigat sitter inspärrad.

Operan är skriven av den amerikanska kompositören David Lang som även har skrivit libretton. David Lang vann 2008 Pulitzerpriset i musik för sin komposition The Little Match Girl Passion influerad av HC Andersens saga om den lilla flickan med svavelstickan och JS Bachs Matteuspassion. Till prisoner of the state lät sig Lang inspireras av Ludwig van Beethovens mästerverk Fidelio och dess ursprungsversion Leonore.

Beethoven älskade idén om frihet, idealiserade den franska revolutionens slagord; frihet, jämlikhet och broderskap och var för upplysningstidens idéer. Bakgrunden till Fidelio sägs ha varit en verklig händelse under franska revolutionen, en adelsdam som befriade sin make ur ett fängelse.

Lang har hela sitt liv närt en stor beundran för Beethovens enda opera och på sitt sätt velat återberätta stoffet då han menar att de orättvisor som porträtteras i Fidelio på alla sätt och vis beskriver vår tids frågor, inte minst de om kön och personlig identitet.

Prisoner of the state uruppfördes av New York Philharmonic under ledning av Jaap van Zweden 6 juni 2019 i David Geffen Hall på Lincoln Center i New York City.  Operan utspelar sig i en ospecificerad samtid med stor manskör och fyra solistroller. Rollerna är baserade på Beethovens original; fången Florestan, hans hustru Leonora (förklädd till Fidelio), fångvaktaren Rocco och fängelseguvernören don Pizarro men bär inte deras namn. I Langs opera heter de The Prisoner (Fången, baryton) och The Assistant (Assistenten, sopran), The Jailer (Fångvaktaren, basbaryton) och The Governor (Guvernören, tenor)

På Malmö Opera, som är en av fem internationella samproducenter, dirigeras framförandet av husets förste gästdirigent Steven Sloane.

Catarina Ek
Programredaktör

Highlights från världspremiären av prisoner of the state med New York Philharmonic. 

New York Philharmonic

Titta och lyssna på några smakprov från David Langs prisoner of the state med New York Philharmonic. 

 

 Jarrett Ott sjunger "uhhh.so dark". 

 

Julie Mathevet sjunger "I was a woman". 

Kalender för Fredagskonsert – 5 juni

juni 2020
Fredag 5 jun 19:00 Fredagskonsert – 5 juni Laddar... Köp biljetter