Circus Days and Nights

Synopsis

Prolog 

På sin ålders höst sitter poeten Robert Lax och leker med sin gamla miniatyrcirkus av ståltråd. Leken framkallar minnen från tiden då han som ung man reste med cirkusfamiljen Cristiani och lärde känna artisterna. Hans yngre jag (som sjungs av en sopran) och barnjag dyker upp på scenen för att gestalta minnena. 

Scen 1 

Den unge Lax kastas tillbaka i tiden och in i familjen Cristianis cirkustält, där de två cirkusdirektörerna presenterar kvällens dramatiska final: halsbrytande trapetskonster, jonglering, språngbräda och andra konster. Den äldre poeten drar sig till minnes, bilderna klarnar. 

Scen 2 

Föreställningen är över! Artisterna påbörjar genast arbetet med att packa ihop. Följande dag ska de uppträda i en ny stad! En av cirkusens stjärnor, luftakrobaten Mogador, tar en rökpaus uppe på taket innan tältet rivs. Den unge Lax betraktar honom och beundrar hans balans och närvaro. Fru Cristiani leder arbetet med att riva och packa ihop tältet. För Lax är detta kringarbete lika fascinerande som konsterna i manegen.

Scen 3 

Artisterna tar igen sig vid lägerelden efter dagens hårda arbete. De skålar och berättar historier. Den unge Lax inkluderas i sällskapet och bjuds in att följa med cirkusen på turnén. Den äldre Lax minns känslosamt episoden. Solen går långsamt ner, platsen där cirkustältet en gång stod glöder av skymningsljus. 

Scen 4 

Natt. Cirkusföljet ger sig ut på vägarna och Mogador erbjuder den unge Lax att åka med i hans lastbil. Poeten ställer detaljerade frågor om akrobatikens hemligheter och Mogador svarar. Lax bestämmer sig för att skriva en bok om familjen Cristiani och Mogador.

Scen 5 

Poeten somnar under bilfärden och drömmer om vad han just varit med om.  

 

P A U S 

 

Scen 6 

Tidig morgon. Cirkusföljet har kommit till platsen för dagens föreställning och påbörjar bygget av cirkusområdet. Den äldre Lax minns hur han som barn brukade gå upp tidigt på morgnarna när en cirkus anlänt till staden för att beskåda resandet av tältet. Han jämför arbetet med skapelseberättelsen.  

Scen 7 

I den dagliga rutinen för artisterna ingår ett träningspass, för att upprätthålla och utveckla konsterna. Den unge Lax följer de olika artisternas övningar och bevittnar hur de lyckas, misslyckas och försöker igen. Den äldre Lax minns hur han ibland själv uppträdde som clown när han reste med Cristianis.

Scen 8 

En ung lejontämjare berättar om sitt livsfarliga arbete. Lax inser att allt på cirkusen inte är vad det utger sig för att vara. Sedan serveras middag.

Scen 9 

Innan kvällens föreställning öppnas cirkusområdet upp för sevärdheter och sensationer – Svärdslukaren! Sälpojken! Ormtjusaren! Lax dras in i cirkusens ”sideshow”, en del av cirkuskonstens mörkare historia, där människor med utseenden och egenskaper som betraktades vara annorlunda visades upp för en nyfiken publik. För Lax blir upplevelsen ett mardrömslikt inferno. 

Scen 10 

Bakom kulisserna känner den unge Lax spänningen inför föreställningen. Mogador laddar upp och gör sig redo för passagen mellan världarna av förberedelse och framträdande.

Scen 11 

Vi är tillbaka där vi började: föreställningens final. Artisterna uppträder, både den äldre och den yngre Lax är närvarande och deltar på olika sätt. De sjunger om likheterna mellan cirkusen, världen och livet. Gränserna mellan manegen, omvärlden och de olika konstformerna luckras upp.