Synopsis

Barberaren i Sevilla

AKT I 

På torget utanför doktor Bartolos hus sjunger den förälskade greve Almaviva en serenad till Rosina. Morgonen nalkas, men inte en skymt av Rosina. Däremot dyker en gammal bekant upp: Figaro, som tidigare varit greve Almavivas betjänt. Figaro ställer gärna upp på allehanda uppdrag och kallar sig Factotum della città – stadens allt i allo. 

Som populär barberare känner Figaro till alla sina kunders hemligheter. Han berättar att doktor Bartolo, Rosinas förmyndare, håller henne inlåst i huset under ständig uppsikt, och planerar att gifta sig med henne.  

Figaro, som ofta har ärenden i doktor Bartolos hus, lovar att agera mellanhand i Almavivas uppvaktning  – mot skälig betalning förstås. Figaro ger Almaviva rådet att uppträda under falskt namn. I nästa serenad presenterar sig greven som den fattige studenten Lindoro. 

Rosina lyckas i ett obevakat ögonblick ta sig ut på balkongen med hopp om att få en skymt av sin uppvaktande kavaljer. Hon kastar ner ett kärleksbrev innan doktor Bartolo barskt kommenderar henne att gå in i huset igen. Rosina är häftigt förälskad och förklarar att Lindoro mio sarà – Lindoro ska bli min! 

Doktor Bartolo anar att något är i görningen och bestämmer sig för att gifta sig med Rosina redan samma dag. Hans rådgivare Basilio misstänker att greve Almaviva är Rosinas hemlige beundrare, och lovar att krossa honom genom att sprida illasinnade rykten. Medan Bartolo och Basilio intrigerar passar Figaro på att smida planer med Rosina. 

Almaviva lyckas komma in i Bartolos hus förklädd till en berusad officer som kräver inkvartering. Polisen kommer, och under tumultet överlämnar Almaviva ett kärleksbrev till Rosina. 

AKT II 

Greve Almaviva kommer tillbaka i ny förklädnad. Nu påstår han sig vara vikarie för den sjuke don Basilio, som också är Rosinas sånglärare. Doktor Bartolo är misstänksam. För att vinna hans förtroende visar greven brevet som Rosina skrivit, och hävdar att han hittat det hos den förhatlige Almaviva. Bartolo tror att han fått en ny bundsförvant och sånglektionen kan börja. 

Figaro kommer för att ge doktor Bartolo en rakning och passar på att stjäla nyckeln till balkongen som kan bli deras flyktväg. 

Så kommer don Basilio in, helt frisk. En ordentlig summa pengar från Almaviva, att köpa medicin för, övertygar honom om att han nog ändå är sjuk och bör gå hem igen. Almaviva informerar Rosina om flyktplanerna men Bartolo har smugit sig fram och hör dem. Han kastar ut både Almaviva och Figaro.  

Husan Berta suckar över det kaos som kärleken ställer till med, och beklagar att hon själv inte fått uppleva sådan passion. 

Vid midnatt klättrar Almaviva och Figaro upp till balkongen för att enlevera Rosina. När de ska bege sig iväg tillsammans är stegen borta, och doktor Bartolo på väg. Men först kommer notarien som ska viga Rosina och Bartolo, och Figaro övertalar honom raskt att istället viga Rosina och Almaviva. Lyckan är fullständig.  

När doktor Bartolo dyker upp ställs han inför fullbordat faktum. Han förlikar sig med sitt nederlag och faller in i den glädjesprudlande finalen. 

Tillbaka till Barberaren i Sevilla